Підвищений артеріальний тиск або гіпертонія зустрічається у кожного другого українця старше 50 років. Це небезпечний розлад, який може призводити до інсультів і інфарктів.
Практика показує, що переважна більшість жертв гіпертонії навіть не підозрюють про наявність у себе цього розладу, поки вони не стикаються з інфаркти та інсульти. Дійсно, гіпертонія часто протікає без всяких симптомів на зразок головного болю. Ось чому дуже важливо мати вдома тонометр і регулярно вимірювати тиск, а якщо його показники стійко перевищують норму в 120 на 80 мм рт. стовпа, то краще звернутися до терапевта і розпочати профілактичне лікування гіпертонії. Крім таблеток, які обов’язково потрібно приймати при наявності стійко підвищеного артеріального тиску, існують і певні зміни в харчуванні, також показані гіпертонікам.
Наприклад, Американська кардіологічна асоціація переконана в тому, що артеріальний тиск можна знизити з допомогою здорової дієти. Спробуйте вживати ферментований чай комбуча, який людство п’є вже тисячі років. Він містить антиоксиданти і дуже корисні пробіотики, що борються з безліччю хвороб. Деякі експерти переконані в тому, що комбуча чудово контролює артеріальний тиск. Аналогічні властивості виявляють і у чаю з гібіскуса. Відразу декілька досліджень показали, що цей напій знижує як систолічний, так і діастолічний артеріальний тиск.
До категорії корисних для гіпертоніків напоїв можна віднести гранатовий сік. Він не тільки знижує артеріальний тиск, але покращує показники холестерину, знижуючи число бляшок в артеріях і зменшуючи небезпеку серцево-судинних хвороб. Гранатовий сік має потужну протизапальну дію, це природний антиоксидант, що зміцнює серцево-судинну систему. Непоганий ефект дає також буряковий сік, що містить нітрати, які ефективно зменшують артеріальний тиск.