U-News » Фінанси » Український “Нафтогаз” не продовжить контракт із транзиту російського газу в Європу: наслідки для Москви 
Всі новини

Український “Нафтогаз” не продовжить контракт із транзиту російського газу в Європу: наслідки для Москви 

Україна не буде продовжувати контракт на транзит російського газу до Європейського Союзу. Термін дії договору закінчується 30 грудня 2024 року.

Про це заявив голова правління НАК “Нафтогаз України” Олексій Чернишов в інтерв’ю “Радіо Свобода”. Попри розв’язану Кремлем війну проти України Київ не припиняв транзит палива, щоб європейські партнери могли диверсифікувати поставки, інформує FREEДОМ.

Протягом останніх пів сотні років Радянський Союз, а після — Росія вибудовували розгалужену мережу газопроводів. Крім прямої мети — отримання доходів від експорту палива, Москва переслідувала й непряму, але очевидну — поставити європейські країни в залежність від політики Кремля. Газовий шантаж часто використовувався російською владою для досягнення зовнішньополітичних завдань, адже до початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну близько 40% від загального імпорту газу в країни ЄС припадало на РФ. Пізніше виявилося, що Кремль переграв сам себе. Втративши через санкції значну частину європейського ринку, Росія змушена продавати газ у Китай за заниженою ціною.

“Якщо раніше це був улюблений метод Кремля, то зараз цей метод обернувся прямо проти Росії. Щоб зрозуміти масштаби — якщо візьмемо рік до повномасштабного вторгнення як базовий, Росія експортувала 240 млрд кубометрів газу, з них 186 ішли в країни Європи. Станом на сьогодні споживання газу в Європі істотно скоротилося. Так, є споживання з боку Австрії, Італії, Угорщини, Сербії та Молдови, тобто невизнаного Придністров’я”, — сказав експерт енергетичних програм Українського інституту майбутнього Андріан Прокіп.

Порівняно з минулим роком рівень видобутку газу в РФ знизився майже на чверть. Математика проста — знижується попит, падають і доходи.

“Газпром” зазнав збитків на понад 1 трлн рублів. Тобто цифри говорять самі за себе й зараз дуже відчайдушні спроби робила Росія — замістити європейський ринок природного газу ринком Китаю. Але, ми бачимо, ці спроби не увінчалися успіхом. Остання зустріч на вищому рівні в Пекіні, вона показала, що Сі Цзіньпін відкидає таку пропозицію”, — сказав директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко.

На російську газовидобувну галузь чекає черговий удар. Український “Нафтогаз” не планує продовжувати контракт із транзиту палива до країн Європи. Досі процес не зупинявся, щоб країни Євросоюзу могли підготуватися до зими, а перехід від споживання газу з Росії до альтернативних ринків був поступовим і безболісним.

“Ми прагнемо до того, щоб це сталося якомога швидше. І раніше цього терміну. І ми бачимо, що певні процеси вже відбулися. Скорочення йде з кожним місяцем. Але ми маємо прискорити цей процес і стимулювати це. Що стосується цього контракту, ми маємо також бути надійним партнером для наших європейських партнерів, для країн, які цього потребують. Але ця угода буде завершена до кінця 2024 року, і в нас немає намірів чи ініціатив щодо її продовження”, — сказав голова правління НАК “Нафтогаз України” Олексій Чернишов в інтерв’ю виданню “Радіо Свобода”.

“Ну, давайте з вами порахуємо приблизно. Цього року “Газпром” перекачає через українську ГТС близько 13 млрд кубічних метрів природного газу. 14, може бути. Тобто це приблизно, якщо брати середню ціну російського газу в Європі — це 400-450 євро за тисячу кубічних метрів, це, грубо кажучи, “Газпром” може втратити від цього понад 6 млрд євро щорічно, тобто ось такі витрати”, — сказав Омельченко.

Відмова від російських ресурсів — найсильніший удар по економіці агресора. За більш ніж півтора року повномасштабної війни Росії проти України країни ЄС зробили прорив у диверсифікації поставок, однак на досягнутому зупинятися зарано.

“Саме енергетичний сектор — це найбільша російська втрата, але з іншого боку, треба розуміти, що газ — не ключова стаття російського енергетичного експорту, тобто там найбільше надходить від експорту сирої нафти, нафтопродуктів, а потім уже від експорту сирого газу. Що ще важливо — що російські потужності експорту скрапленого газу досить обмежені. У Росії, звичайно, є плани наростити ці потужності. Ці плани певною мірою будуть зірвані внаслідок розривів зв’язків з європейськими країнами і санкціями, і складнощами в отриманні відповідного обладнання”, — зазначив Прокіп.

Попри обмежені можливості, Росія продовжує експорт скрапленого газу в Європу. Із січня до вересня 2023 року європейські країни імпортували майже стільки ж російського скрапленого природного газу, скільки за аналогічний період минулого року. Іспанія, Бельгія та Франція збільшили імпорт палива з РФ.

Читай U-News в Google News

Читають Коментують
Стало відомо, які продукти різко підвищують рівень цукру в крові
30 997
Щастя уже на порозі: знаки Зодіаку, для яких кінець травня стане приголомшливим
25 746
На які захворювання вказує постійне покашлювання
23 485
Названий по-справжньому шкідливий продукт при високому холестерині
20 619
Названо жирний продукт, який захищає від хвороб печінки і серця
17 555
Як виглядає розкішний триповерховий маєток Тіни Кароль
14 783
Неповнолітній син Кадирова вперше виступив на публіці, але ніхто не зрозумів, що він сказав - відео
12 634
Кардіологи назвали найбільш корисний для серця овоч
11 932
Індонезієць через 12 днів після весілля дізнався, що його дружина - чоловік
10 825
Одягнув 13 сорочок, 5 пар трусів і 6 штанів: пасажир знайшов спосіб не платити за багаж у літаку
9 078
Медики назвали продукти, які здатні очистити мозок від алкоголю
8 712
Чоловік 7 разів зірвав джекпот у лотереї: він поділився секретами успіху
8 116
Лушпиння цибулі та соснові гілки продовжать плодоношення огірків до заморозків
7 932
Лікарі назвали способи позбутися від хропіння в домашніх умовах
0
Кому не можна зелений борщ: що говорять дієтологи
0
Дружина Віктора Павліка розплакалася і пожалілася на тяжкі часи в їхній сім'ї: "Маю бути сильною"
0
Не ігноруйте цей звук: водіям назвали один небезпечний шум автомобіля
0
Українська співачка розповіла, як Тіна Кароль відмовила їй в перекладі російськомовного хіта, та назвала причину
0
Україна просить США скасувати заборону на удари американською зброєю по території рф – ЗМІ
0
Сексі-кулінар: Матвієнко показала голоторсого Мірзояна на кухні
0
Неплях пояснила, як набрала 10 кіло, чому почасти за ними сумує, та показала фото до та після
0
Неповнолітній син Кадирова вперше виступив на публіці, але ніхто не зрозумів, що він сказав - відео
0
Прикордонники показали ексклюзивні кадри боїв за Вовчанськ
0
Софія Ротару вперше за довгий час вийшла на зв'язок і привітала українців
0
Олексій Суханов вперше розповів про невдалий похід до ТЦК
0
Астрологи назвали знаки зодіаку, яким пощастить до кінця тижня
0
Чому жінки найповільніше худнуть в стегнах, і що можна з цим зробити

Про те, чому при схудненні жінки найповільніше втрачають ...

Названо найнеслухняніших дітей за знаком зодіаку: з ними буде нелегко

Деякі діти відрізняються бунтарським характером і ...

Психолог розповів, до чого призводить відсутність інтимної близькості у жінок

Психолог Джеймс Коан, який представляє університет ...