Поспіх і брак часу змушують багатьох перекушувати на ходу. Але медики попереджають, що звичка їсти стоячи може виявитися небезпечною для здоров’я.
На порталі «Рамблер/доктор» експерти нагадали відому приказку про те, що в положенні стоячи «більше влазить». Дійсно, коли людина сидить, її кишечник впирається знизу в шлунок і таким чином зменшує його обсяг, пояснили вони. Коли ж людина стоїть, нічого подібного не відбувається і шлунок отримує більше можливості для розтягування. Таким чином почуття насичення приходить пізніше, а з’їдається більше. Як наслідок, зростає ризик набрати зайві кілограми.
Люди, які звикли перекушувати на ходу і стоячи, як правило вживають не перші страви, а більш щільні і важкі, в тому числі більш нездорові. При цьому людина несвідомо ковтає їжу швидше, тобто, гірше її пережовує. Погано пережовані шматки травмують стінки стравоходу і шлунка, сприяють розладу травлення. Якщо людина одночасно з їжею ще й крокує, процес переміщення їжі із стравоходу в шлунок значно прискорюється, і це погано позначається на скороченнях шлунка, веде до порушень і хвороб органу.
За словами експертів прийом їжі сидячи посилає в мозок сигнали про те, що все робиться правильно. У положенні стоячи цього не відбувається, що може служити передумовою для розвитку різних харчових розладів. Щоб уникнути цього, слід їсти не поспішаючи, в спокійній обстановці, ретельно пережовуючи їжу.