U-News » За кордоном » Путін повторює політику Сталіна: як Кремль використовує голод як зброю
Всі новини

Путін повторює політику Сталіна: як Кремль використовує голод як зброю

Міністерство внутрішніх справ (МВС) України передало до столичного музею понад тисячу оцифрованих кримінальних справ періоду Голодомору. 

У МВС стверджують — факти, які містять справи, стануть черговим доказом геноцидальної політики Радянського Союзу щодо українців. Тим часом дедалі більше країн визнають Голодомор актом геноциду. Відповідну декларацію вже підписали 55 держав і делегація Європейського Союзу, повідомляє FREEДОМ.

Штучно створений радянською владою голод в Україні забрав життя від 4 до 10 млн осіб. Історики досі не знають точної кількості жертв. Якщо протягом 1932 року голодом було вбито сотні тисяч, то в 1933 році рахунок йшов на мільйони. Придушити силою опір українців радянській владі було складно. Тоді партія зрозуміла, що голодні люди не зможуть боротися.

“Ідея вбивства голодом у них виникла під час 1921-1923 років, коли посуха, яка спочатку в Поволжі, а потім і на Півдні України, набула просто загрозливих масштабів. Але для Москви, як метрополії, було важливіше рятувати власних підданих, а не людей, які чинили опір. І тому вони вигрібали, вивозили зерно, заборонили говорити про голод в Україні. Хліб вивозили 1921 року, щоб прогодувати своїх. Тоді вони побачили, що голодні люди не здатні до опору”, — пояснив історик, кандидат історичних наук Геннадій Єфименко.

Сталін особисто курирував убивство українців голодом. У 1932 році в листі до Лазаря Кагановича, члена політбюро ЦК ВКПб, він писав, що найголовніше зараз — Україна. Адже навіть на місцевому рівні представники комуністичної партії висловлювалися проти плану хлібозаготівель, визнаючи його нереальним. Це не зупинило керівництво СРСР. Зерно та іншу агропродукцію в жителів села відбирали, а найкривавішим в історії Голодомору став так званий “закон про п’ять колосків”. Крадіжкою вважали навіть знайдені на полі кілька колосків, качан кукурудзи або картоплю, що залишилася після збору врожаю. Як покарання — десятки років тюремного ув’язнення, а іноді — розстріл. Мешканці українського села були змушені їсти солому, гнилі кавуни та буряки, стручки акації, щоб не померти від голоду.

“Лобода, кропива… Оберемок нарвеш, в окріп кинеш і їж. Я це пережила. Брат вижив єдиний і я. А один маленький помер. Казав: “Матусю, я хочу хлібця, я хочу їсти”. А де візьмеш, якщо немає”, — згадує очевидиця.

25 країн, зокрема США, Канада, Грузія, Ватикан, Чехія, Польща, Мексика, Латвія, визнали Голодомор 1932-1933 років геноцидом українського народу. Частина з них імплементували відповідні документи вже після початку повномасштабної війни Росії проти України.

“Саме повномасштабна військова російська агресія і геноцидний характер цієї агресії, змусили переосмислити й події минулого, інакше поглянути на те, що відбувалося у XX столітті. Днями посол США в ООН Лінда Томас-Грінфілд прямо порівняла Путіна зі Сталіним, який скоїв злочин геноциду — Голодомор. Це було сказано абсолютно чітко і прямо з міжнародної трибуни й це свідчить про те, що це розуміння паралелей і розуміння того, що фактично Росія повернулася до цієї політики, яку вів сталінський режим у XX столітті, — це факт”, — сказав історик, політолог, співробітник Центру стратегічних комунікацій і безпеки Максим Майоров.

Удари по портовій інфраструктурі України, викрадення агропродукції з тимчасово окупованих територій, саботаж роботи зернового коридору — докази того, що кремлівський диктатор слідує політиці Йосипа Сталіна.

“Голод сьогодні використовується як зброя в різних напрямках. Ми бачимо, як вивозиться українське зерно з окупованих територій і продається. Ми бачимо, як абсолютно нещадно знищуються сотні тисяч тонн українського зерна, нашої інфраструктури. Таким чином наші аграрії не можуть продати це зерно і зазнають збитків, які не дадуть змоги аграріям засіяти на наступний рік поля”, — наголосив політолог Ігор Чаленко.

Міжнародні та українські правозахисники вже збирають докази, що Володимир Путін використовував голод як зброю проти України. Згідно з процедурою, документи передадуть Міжнародному кримінальному суду, що може призвести до нових звинувачень Путіну, крім депортації українських дітей.

“90 років тому Сталін і його поплічники влаштували геноцид українського народу. Сьогодні путінська Росія, нащадок того комуністичного режиму, так само мріє про знищення українців в Україні. Тому ми маємо перемогти заради пам’яті наших предків, заради вільної України сьогодні та щасливого незалежного європейського майбутнього для наступних поколінь українців”, — заявив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.

Путінська Росія не визнає Голодомор 1932-1933 років геноцидним актом. Ба більше, намагається стерти пам’ять про трагедію українського народу. Лише в Генічеському районі Херсонської області представники окупаційних адміністрацій знищили 14 пам’ятників жертвам Голодомору в Україні.

Читай U-News в Google News

Читають Коментують
Проти тромбів і для серця: названий простий, але корисний квітковий чай
31 648
Названо чотири знаки зодіаку, які з віком стають ще красивішими: ось у чому їх секрет
26 449
Реальне «похмілля»: у Таїланді п’яному туристу зробили непристойне тату
24 939
Шукає жінку для стосунків без зобов'язань: чоловік залишив на лавці записку й став "героєм"
21 167
В Києві сотні чоловіків "штурмують" ТЦК: командування відреагувало на черги
17 875
5 симптомів, що вказують на те, що здоров’я нирок підірвано
15 408
Пасажирка розважила людей у ​​метро танцем на жердині
15 371
Лікарі назвали ознаки, які вкажуть на необхідність очистити печінку
15 220
Більша за машину: у Дніпрі помітили авто, яке везло на даху величезну альтанку
13 879
Жінка викинула обручку в океан після невдалого жарту чоловіка
13 265
Де зараз зірка "Маски-шоу" Георгій Делієв, який раніше висміював українську мову
12 599
Ірина Білик показала свого 24-річного сина від першого шлюбу
12 235
“Шкідливий” продукт назвали простим засобом для довголіття
11 823
Час вибивати килим: у Львові чоловік налякав сусідів під час повітряної тривоги. Відео
0
Батько випадково навчив доньку команди “сидіти” після прогулянки із собакою (відео)
0
Життя при царі та більшовиках: кольорові фото Києва у 1910-1930-ті роки
0
Гастроентеролог розповів, чи дійсно потрібно їсти суп, щоб бути здоровим
0
Фінансовий гороскоп на тиждень: на кого зі знаків зодіаку чекає прибуток 29 квітня – 5 травня
0
Чи можна садити кріп по всьому городу: як це вплине на інші рослини
0
У Києві чоловіка дістали з 8-метрової ями: подробиці інциденту, фото
0
Штраф до 3400 гривень: де заборонено голосно грюкати дверима і багажником автомобіля
0
Продюсера, який помер вісім разів поспіль, порівняли з Росомахою за "регенеративні здібності"
0
Як позбутися ґрунтових мушок, якщо не допомагає скорочення поливу
0
Назавжди забудьте про запітнілі вікна в автомобілі: простий лайфхак у чотири кроки
0
Тіла більшості пасажирів «Титаніка» так і не знайшли: експерти назвали можливі причини
0
Ізоляція на благо: жінка 9 місяців тримала собаку під замком і експерти на її боці
0
Перевірили можливості iPhone 13 у 2024 році! Все ще найкращий «яблучний» смартфон Apple

Хоча з моменту виходу iPhone 13 минуло вже кілька років, ...

Господині розповіли про особливості холодного способу засолювання сала

Солоне сало мусить бути м’яким, щоб тануло в роті. А таким ...

Буде дуже красиво: 5 незвичайних способів пофарбувати яйця до Великодня

Вже зовсім скоро ми будемо переривати Інтернет у пошуках ...