U-News » Авто-мото » Їзда на авто без номерів в Україні: які проблеми чекають на водія
Всі новини

Їзда на авто без номерів в Україні: які проблеми чекають на водія

Автомобільний номер завжди був важливим розпізнавальним знаком транспортного засобу, а в умовах воєнного часу його значення лише підсилилося.

У 2022 році в Україні зросли вимоги до водіїв за порушення правил використання номерних знаків, і була введена окрема відповідальність за незаконне використання військових номерних знаків.

Почнемо з обговорення місця кріплення номерних знаків. Багато водіїв вважають, що їх слід кріпити лише спереду та ззаду, але це не завжди є правильним, оскільки номери повинні кріпитися в місцях, визначених виробником. Це пояснюється тим, що номер, розташований під лобовим склом, фактично є спереду, але за законом це вже може бути порушенням правил дорожнього руху.

Також важливо відзначити, що перші дві літери номера вже не мають обов’язкового зв’язку з місцем реєстрації власника, а єдине, про що вони можуть свідчити, – це де було придбано авто. Це означає, що людина із київською реєстрацією може придбати автомобіль в Полтавській області та отримати номери “ВІ” замість “КА” і т.д.

Щодо класифікації номерів, їх можна розділити на загальнодержавні та спеціальні. До спеціальних номерних знаків зазвичай відносять номери поліції, військових і т.д.

Якщо водій має намір вирушити на дорогу без номерів, в законі передбачені штрафи: 850 грн за перше порушення або 1700 грн за друге порушення. У випадках, коли можна їздити без номеру, єдиний варіант – сподіватися, що водій уникне зустрічі з поліцією. В іншому випадку буде складено протокол і виписано штраф.

Проте для реєстрації щойно придбаного автомобіля необхідно відвідати Сервісний центр МВС. Але для цього потрібні номери. Цей зачарований круг можна уникнути, замовивши номери онлайн через електронний кабінет водія.

Якщо номерні знаки пошкоджені, втрачені або викрадені, важливо негайно звернутися до Сервісного центру МВС із необхідним пакетом документів. Паспорт або ID-картка з довідкою про прописку, ІПН-код, свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу – це обов’язкові документи. У випадку крадіжки слід додатково пред’явити довідку від Нацполіції про втрату номерних знаків, а в разі втрати – письмове пояснення обставин. Співробітники Сервісного центру проведуть перереєстрацію транспортного засобу та видадуть нові свідоцтва про реєстрацію та номерні знаки. Важливо, що автомобіль обов’язково повинен бути оглянутий експертом, а знайдені після видачі нових номери вважаються недійсними і повинні бути здані в Сервісні центри МВС.

Штраф за водіння без номерів в Україні у 2023 році: подробиці

Згідно зі статтею 121, частина 6 КУпАП, величина штрафу за перше порушення складатиме 850 гривень, а при повторному виявленні – 1700 гривень (або громадські роботи у розмірі 30-40 годин з конфіскацією ТЗ) у різних сценаріях.

Частина 1 статті 121-3 передбачає покарання в розмірі 1190 гривень за: (управління або експлуатацію транспортного засобу без номерного знака, з номерним знаком, який не належить цьому засобу або не відповідає встановленим зразкам або вимогам, з номерним знаком, закріпленим в невстановленому для цього місці, перевернутим або неосвітленим, закритим іншими предметами (включаючи прозорі)), із застосуванням покриття або матеріалів, що перешкоджають чи ускладнюють його ідентифікацію, забрудненим номерним знаком, якщо такий ступінь забрудненості не дозволяє чітко розпізнати символи чи буквено-цифрову комбінацію номерного знака з відстані двадцяти метрів, а також вчинення інших дій, спрямованих на умисне приховування номерного знака;

Частина 2 статті 121-3 передбачає штраф у розмірі 2550 гривень за рух з номерами військових та силових структур (ЗСУ, НГУ, ДПСУ, НПУ і т.д.), а також дипломатичними номерами, коли водій не має права їх встановлювати;

Частина 3 статті 121-3 передбачає штраф у розмірі 5100 гривень або позбавлення прав на 3-6 місяців за повторне порушення, визначене частиною 2 статті 121-3.

Також штрафи в Україні можуть бути за:

– Водіння на незареєстрованому або не перереєстрованому автомобілі. – Водіння без номерних знаків. – Брудні номерні знаки. – Розташування номерів у непридатному місці. – Відсутність або несправне підсвічування номера. – Закриття номерів або їх часткове закриття (коли не видно декілька літер або цифр). – Підроблені номери.

Штраф за використання саморобного підсвічування номера – 340 гривень. При повторному порушенні протягом року штраф може складати від 850 до 1700 гривень або позбавлення прав на 3-6 місяців або арешт на 5-10 днів (згідно зі ст. 121-3 ч.1 КУпАП).

Штраф за водіння на незареєстрованому автомобілі в Україні у 2023 році

Реєстрація або перереєстрація транспортного засобу може знадобитися при:

– Покупці. – Отриманні. – Тимчасовому ввезенні на територію України.

За водіння на незареєстрованому авто в Україні водію належить штраф у розмірі 850 гривень. При повторному порушенні протягом року сума штрафу зростає до 1700 гривень. Крім того, власника можуть тимчасово вилучити транспортний засіб на штрафстоянку. В сервісному центрі МВС водій повинен здати своє авто протягом 10 днів.

Чи можна водити авто з одним номерним знаком в Україні в 2023 році?

Стаття 121-3 частина 1 КУпАП передбачає штраф у розмірі 850 гривень за водіння транспортним засобом без номерного знака. Тут вже варто звернутися до державних стандартів розміщення номерних знаків, а саме ДСТУ № 4278 від 2006 року, де вказано, що на всіх автомобілях повинно бути 2 номерних знаки, а дозволяється встановлювати 1 номерний знак лише на мотоцикли.

Штраф за водіння з підробленими номерами в Україні в 2023 році

Водіння з підробленими номерами кваліфікується так само, як і водіння без номерів або на авто без реєстрації. Таким чином, штраф за водіння з підробленими номерами становить від 850 до 1700 гривень. Транспортний засіб може бути вилучений для встановлення обставин.

Штраф за водіння з чужими номерами в Україні

Водіння з номерами, які не належать даному транспортному засобу, кваліфікується так само, як і водіння без номерів або на авто без реєстрації. Таким чином, штраф за водіння з чужими номерами становить від 850 до 1700 гривень. Транспортний засіб може бути вилучений для встановлення обставин.

Читай U-News в Google News

Читають Коментують
Іван Попович пояснив, чому Микола Гнатюк став монахом
19 552
Названий по-справжньому шкідливий продукт при високому холестерині
17 776
Лікарі назвали ознаки, які вкажуть на необхідність очистити печінку
17 460
Улюблений багатьма овоч виявився ефективним захистом від раку
16 885
У білих батьків народилося темношкіре немовля: як це пояснила жінка і що каже наука
16 797
Впроваджують новий дорожній знак: що він означає
16 561
6 найбільш небезпечних продуктів харчування для печінки
12 491
Син-ухилянт Софії Ротару після невдалої втечі за кордон мешкає з нею під Києвом - фото зіркового маєтку
12 298
Українці масово позбавляються автомобілів: названо причину
12 286
“Ляп на сцені”: відома українська ведуча впала зі стільця під час виступу
12 225
Чотири симптоми вказують на “непомітне” ураження організму раком
11 651
У Дубліні туристів закликали припинити “лапати бюст” популярної статуї
10 364
Популярний напій на сніданок виявився здатний поліпшити пам’ять на 70%
9 597
Експерти розповіли про корисну альтернативу продуктам, які підвищують холестерин
1
Улюблений багатьма овоч виявився ефективним захистом від раку
1
Чи можна уникнути штрафу, якщо в авто немає денних ходових вогнів
0
Українцям розповіли, де можна здати аналізи безкоштовно
0
В окупованому Бердянську знищили організатора катівні
0
Водіям назвали копійчану деталь в автомобілі, яка вбиває двигун
0
Чому випадає дуже багато волосся: лікарі пояснили, якого вітаміну не вистачає організму
0
Розпізнавання раку товстої кишки: симптоми, з якими слід звернутися до лікаря
0
Їжа при набряках обличчя: 5 продуктів для боротьби із зайвою рідиною
0
РФ готується до нової атаки, це може бути Харківщина – Жорін
0
Дівчина показала спосіб створення ідеальних локонів за допомогою тазика з водою
0
Відео: на Дніпрі дистанційним мінуванням знищили човен з окупантами
0
Українські воїни показали один зі штурмів на фронті та захоплення росіян у полон (відео)
0
Як дізнатися, що біль у грудях – це точно серце: поради кардіолога, які потрібно знати кожному

Нерідко люди скаржаться на неприємні відчуття в ділянці ...

Як почистити рибу без ножа: топ дієвих методів

Чищення риби – це неприємне заняття, яке може спричинити ...

Перевірили можливості iPhone 13 у 2024 році! Все ще найкращий «яблучний» смартфон Apple

Хоча з моменту виходу iPhone 13 минуло вже кілька років, ...