U-News » Про все » Історичний момент: як ухвалювали рішення про початок перемовин з Україною про вступ до ЄС — подробиці з Брюсселя (ВІДЕО)
Всі новини

Історичний момент: як ухвалювали рішення про початок перемовин з Україною про вступ до ЄС — подробиці з Брюсселя (ВІДЕО)

Історичне рішення — сьогодні, 14 грудня, Європейська Рада підтримала початок перемовин з Україною про вступ до ЄС. У Брюсселі (Бельгія) розпочалася дводенна зустріч лідерів країн-учасниць Євросоюзу.

Як ухвалювали рішення і які настрої зараз у Брюсселі, розповів з місця подій спеціальний кореспондент каналу іномовлення України FREEДОМ в Європі Віталій Сизов.

За його словами, настрій, який можна порівняти з шоком, бо, з одного боку, передбачуване рішення, але з іншого — неочікуване, зважаючи на все, що супроводжувало ухвалення цього рішення. Журналісти у пресцентрі думали, що доведеться працювати кілька днів. Можливо, що ця зустріч навіть триватиме. Але раптово до зали зайшов президент Євроради Шарль Мішель і розповів, що перемовини були успішними.

“Це історичний момент, який показує авторитет Євросоюзу, силу Євросоюзу. Рішення ухвалено. Ми починаємо перемовини з Україною та Молдовою, і надамо статус Грузії. І щодо Боснії і Герцеговини ми відкриємо перемовини, звіт буде в березні, і на його основі ми ухвалимо це в березні. Це дуже потужний політичний сигнал, дуже сильне політичне рішення, і сьогодні ми хочемо підтримати Україну. Я думаю, що рішення надзвичайно важливе для народу України, ми на його боці. І це рішення, ухвалене державами-членами, надзвичайно важливе для авторитету Європейського Союзу”, — заявив Мішель.

Рішення привітав президент України Володимир Зеленський.

“Я дякую всім, хто працював, щоб це сталося. І всім, хто допомагав. Вітаю кожного українця з цим днем. Я також вітаю Молдову і від себе особисто президентку Майю Санду. Історію творять ті, хто не втомлюється боротися за свободу”, — написав глава держави на своїй сторінці в соціальній мережі Х.

Сизов зазначив, що за це рішення довелося неабияк поборотися як українській владі, яка проводила необхідні реформи, так і європейським посадовцям. Рішення не було зумовлене, були дебати напередодні його ухвалення, очікувалися палкі дебати під час його ухвалення.

Традиційно перед зустріччю перед учасниками Європейської Ради виступив Володимир Зеленський. Деякі учасники зустрічі очікували, що він приїде особисто, але він виступив по відеозв’язку.

“У Європі не зрозуміють, якщо задоволена посмішка Путіна стане нагородою за зустріч у Брюсселі. У ці дні я спілкувався з багатьма з вас. Ми говоримо про обіцяне рішення. І я не чув жодних контраргументів, чому б нам не реалізувати план, узгоджений усією Європою. Торік Україна отримала чіткі рекомендації, як рухатися далі. Ми ухвалили основні закони. Ви всі — і я наголошую, всі — добре знаєте, що ми виконали всі зобов’язання. І в ЄС був чіткий графік — сьогодні день для політичного рішення у відповідь на те, що ми досягли. Йдеться про відкриття перемовин щодо вступу з Україною. А в березні наступного року — узгодження перемовної рамки щодо просування вперед. Жодної бюрократії. Усе дуже ясно. Це не те, що потрібно політикам. Йдеться про те, що потрібно людям. Усім цим людям, які в окопах, які збивають дрони і ракети щоночі. І всім тим, хто працює над тим, щоб діти могли вчитися навіть в умовах постійного російського терору”, — звернувся президент України.

Такий заклик Зеленського не випадковий. 26 країн-членів ЄС підтримували початок перемовин щодо прийняття України до Євросоюзу, окрім Угорщини, у якої, як це вже заведено, була своя конкретно виражена позиція.

“Розширення — це не теоретичне питання. Це юридично обґрунтований процес, що має сім передумов. Навіть за оцінкою Єврокомісії, три з семи передумов Києвом не виконано, тому зараз немає підстав вести перемовини про членство України”, — заявив прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан.

В ухваленні ключових рішень Євросоюз діє і керується правилом одностайності. Без підтримки всіх країн не обійтися, попри те, що оцінка Єврокомісії прямо суперечить заявам Орбана. Посадовці ще в листопаді ухвалили, що Україна виконала понад 90% умов для старту перемовин. І це достатньо, щоб схвалити їх і рекомендувати їх розпочати.

“Я думаю, що Україна доклала неймовірних зусиль, щоб виконати умови. У комісії ми презентували позитивну оцінку, і ми продовжуватимемо захищати нашу позицію для старту перемовин з Україною”, — прокоментував верховний представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель.

За словами Сизова, було дуже дивно, коли Орбан раптом змінив думку, але про це писали ще до зустрічі. Єврокомісія дозволила Угорщині почати процедуру розморожування 10 млрд євро, які були заморожені через проблеми з верховенством права в країні. Очікувалося, що, можливо, така позиція лідера Угорщини більше показна, він намагається таким чином торгуватися. Але, якби не злагоджена робота представників України, Єврокомісії, Євроради та єдина позиція решти лідерів, навряд чи вдалося б змінити погляди Орбана. Хоча у себе в Twitter прем’єр написав, що він це рішення не підтримував, а підтримали інші. Він це позиціонує так, що він не використав своє право вето.

У Європейській Раді позицію України повністю поділяли ще до виступу президента Зеленського. Коли європейські лідери приїжджали на зустрічі, вони буквально говорили його тезами.

“Я відвідую засідання Європейської Ради вже 6 чи 7 років. Ймовірно, це один із найважливіших заходів, на яких я був присутній, саме через важливі рішення, які нам належить ухвалити щодо України. Рішення щодо фінансів, а також рішення про те, чи починати перемовини. І ми повинні сказати “так” хоча б по одному з цих двох, а в ідеалі — по обох питаннях. Україна перебуває в небезпеці. Україна не встоїть без постійної підтримки як з боку Євросоюзу, так і з боку США — дві вежі свободи і демократії у світі. Ми повинні піти звідси зі стійким фінансовим пакетом для України, який дасть їм упевненість у тому, що їх фінансуватимуть протягом наступних кількох років, якщо це буде необхідно, а також пошле дуже чіткий сигнал Кремлю, як і сильна підтримка початку перемовин. Україні може знадобитися багато років, щоб приєднатися до Євросоюзу. Але ми повинні почати перемовини наступного року”, — висловлював очікування прем’єр-міністр Ірландії Лео Варадкар.

Ще на порядку денному питання створення українського механізму на 50 млрд євро на наступні чотири роки для підтримки економіки та інфраструктури України, і виділення додаткових коштів для закупівлі військової амуніції. Але з цих питань напередодні зустрічі говорили, що згоди вдасться досягти. Тривають дебати, але очікується, що вони мають пройти без опору з боку Угорщини.

Таким чином, спільна злагоджена робота Європейського Союзу та представників української влади принесла свої результати. Зустріч відбувається дуже успішно. Одне історичне рішення для України вже ухвалено, резюмував Віталій Сизов.

Читай U-News в Google News

Читають Коментують
Впроваджують новий дорожній знак: що він означає
40 501
У білих батьків народилося темношкіре немовля: як це пояснила жінка і що каже наука
17 928
Українці масово позбавляються автомобілів: названо причину
13 444
“Ляп на сцені”: відома українська ведуча впала зі стільця під час виступу
12 913
6 найбільш небезпечних продуктів харчування для печінки
12 882
Онкологи назвали новий незвичайний симптом раку легенів
12 808
Чому жовтіють кінчики цибулі й часнику: дієві поради
12 797
Чотири симптоми вказують на “непомітне” ураження організму раком
12 503
У російської телеведучої через ботокс потекло око
12 022
У Дубліні туристів закликали припинити “лапати бюст” популярної статуї
10 889
Популярний напій на сніданок виявився здатний поліпшити пам’ять на 70%
10 156
Без цих документів за кермо не можна: українським водіям загрожують серйозні штрафи
9 441
Три знаки Зодіаку розбагатіють найнесподіванішим чином
9 071
Експерти розповіли про корисну альтернативу продуктам, які підвищують холестерин
1
Улюблений багатьма овоч виявився ефективним захистом від раку
1
Популярне знеболююче виявилося смертельно небезпечним
0
Alyona Alyona і Jerry Heil встановили рекорд на Євробаченні 2024
0
Їх краще не купувати новими: 10 машин, які швидко знецінюються у 2024 році
0
"Слуги" в Київраді відмовилися голосувати за присвоєння Залужному та Ліні Костенко звання почесного громадянина Києва
0
Ніхто навіть подумати не міг — чому категорично не слід садити соняшники на городі
0
Дієтологи спростували міф про несумісність риби з молоком
0
510 гривень штрафу: скільки пального водіям заборонено перевозити в авто
0
Дружина хворого Брюса Вілліса зізналася, що їм допомогло у важкий період
0
Нові правила проходження ВЛК: що змінилося для "обмежено придатних"
0
Чи правда звіробій так корисний, як прийнято вважати
0
На кордоні Естонії та росії 9 травня знову потролять путіна
0
Як дізнатися, що біль у грудях – це точно серце: поради кардіолога, які потрібно знати кожному

Нерідко люди скаржаться на неприємні відчуття в ділянці ...

Як почистити рибу без ножа: топ дієвих методів

Чищення риби – це неприємне заняття, яке може спричинити ...

Перевірили можливості iPhone 13 у 2024 році! Все ще найкращий «яблучний» смартфон Apple

Хоча з моменту виходу iPhone 13 минуло вже кілька років, ...