Серед доступних продуктів, що допомагають уповільнювати старіння, експерти виділяють гарбузове насіння, помідори, жирну рибу, темний шоколад, лимони, горіхи, петрушку та інші продукти.
Складений фахівцями список продуктів, ефективно гальмують старіння. До нього увійшли:
Гарбузове насіння. Насичені цинком, триптофаном і поліненасиченими жирними кислотами, вони омолоджують зовні, покращуючи властивості еластичності і гладкість шкіри і сприяючи прискореній регенерації її пошкоджень. Також насіння гарбуза містять антиоксиданти – каротиноїди і вітамін Е, які борються із запаленням, одним з факторів прискореного старіння.
У день рекомендується вживати до 42 г гарбузового насіння (три столові ложки).
Помідори. Вони також насичені антиоксидантами – каротиноїдами і лікопіном, який захищає шкіру від старіння, пов’язаного з впливом сонячного ультрафіолету опіків. Крім того, лікопін зменшує рівень холестерину в крові і зміцнює кровоносні судини, що важливо для профілактики асоційованих зі старінням нейродгенеративних процесів.
Вчені рекомендують вживати до 22 мг лікопіну в день – це приблизно дві-три столових ложки томатної пасти або склянку несолоного томатного соку.
Жирні сорти риби. Харчування, в якому регулярно присутня жирна риба, попереджає появу зморшок і сприяє підтримці хорошого стану шкіри. Омега-3, що містяться в них мають протизапальні властивості і покращують структуру і зовнішній вигляд не тільки шкіри, але і нігтів і волосся.
Рекомендується з’їдати порцію жирної риби, нехай навіть у вигляді консервів, об’ємом приблизно 140 грамів три рази в тиждень.
Какао або темний шоколад. Вони багаті речовинами флавоноїдами, які мають протизапальну дію і борються з вільними радикалами, які окислюють тканини організму і викликають передчасне старіння.
У день корисно з’їдати до 40 грамів шоколаду з 80-відсотковим вмістом какао.
Мигдаль. Цей горіх особливо багатий вітаміном Е, який є потужним антиоксидантом, сприяє регенерації клітин і зміцнює імунітет.
На добу доцільно вживати до 20 мигдальних горішків в день.
Петрушка. Її вживання сприяє виробленню глутатіону – речовини, що активізує фільтруючу активність печінки і сприяє виведенню з організму небажаних для нього компонентів. Крім високого дозування антиоксидантів і протизапальної дії петрушка допомагає позбавлятися від набряків.
Для захисту від передчасного старіння досить з’їдати жменю рубаної петрушки в 30-40 грамів три рази в тиждень.
Лимони. Лимонний сік збагачений вітаміном С, який зміцнює імунітет, допомагає організму краще справлятися з виведенням токсинів і засвоювати залізо. Вітамін С є одним з кращих помічників імунітету і захисником від запальних процесів, змушують наше тіло старіти.
Буряк. Буряковий сік ефективно захищає від старіння наш мозок. Крім вітамінів, нутрієнтів і мікроелементів, він містить в собі велику кількість нітратів, сполук азоту, попадання яких в організм сприяє виробленню молекул монооксиду азоту, які керують звуженням і розширенням кровоносних судин.
Рекомендується вживати від 140 до 250 мл бурякового соку в день.