Для розвитку кісткової системи необхідний вітамін K2, або менакінон, який є однією з двох основних форм вітаміну K (разом із вітаміном K1).
Вітамін K2 відіграє важливу роль у регуляції обміну кальцію в організмі. Він переносить кальцій у кісткову тканину та запобігає його відкладенню в судинах та м’яких тканинах. Дослідження показують, що вітамін K2 підтримує пружність шкіри та уповільнює процес старіння. Крім того, позитивно впливає на здоров’я серця, пов’язане із запобіганням відкладенню кальцію в артеріях.
Вітамін K2 міститься у ферментованих молочних продуктах, деяких сортах сиру. Фахівці з медичного центру Skjetten (Норвегія) вирішили дізнатися, споживання якого сорту сиру підвищує рівень вітаміну K2 і збільшує міцність кісток.
Експерти провели дослідження за участю 66 жінок віком від 30 років. Усіх їх поділили на дві групи. Учасницям першої групи запропонували щодня додавати в їжу 57 г сиру «Ярлсберга», а учасницям другої групи — 50 г сорту «Камамбера». Через шість тижнів експерименту учасниць другої групи також перевели на «Ярлсберг». Вчені хотіли зрозуміти, як зміна сорту вплинула на їхній організм.
У всіх респондентів до початку та після закінчення дослідження, яке тривало 12 тижнів, були взяті зразки крові. Як показали результати, в учасників першої групи був вищий рівень остеокальцину, який зв’язує кальцій у кістках, надаючи їм сили. Також у них було значно більше вітаміну K2. У другій групі такі ефекти спостерігалися, коли її учасникам запропонували замінити сорт сиру «Камамбера» на «Ярлсберг».
На думку вчених, споживання цього сиру позитивно впливає на зміцнення кісткової системи та може запобігти розвитку остеопорозу.
«Ярлсберг» — це напівтвердий або твердий сир, який має ніжний, злегка горіховий смак. Він підходить для вживання як сам по собі, так і як компонент страв: сендвічів, салатів, закусок, пасти.
Результати дослідження опубліковані в Британському медичному журналі Nutrition Prevention and Health («Харчування, профілактика, здоров’я»).