У перелік продуктів, які містять сполуки з потужними протираковими властивостями, входять морква, квасоля, куркума, лляна олія, часник та інші.
Фахівці відзначають особливе значення харчування в справі профілактики ракових захворювань.
“Рак можна запобігти, якщо ви ведете здоровий спосіб життя, який має на увазі вживання корисної їжі і регулярні фізичні вправи. Якщо рак вже виник, збалансоване харчування може допомогти мінімізувати його вплив на організм, допомогти усунути пухлинні клітини самим неінвазивним способом”, – наводиться думка лікарів.
За їхніми словами, потужні протиракові властивості притаманні багатьом простим, доступним продуктам. Ось що експерти радять обов’язково включити в раціон.
Капуста. Багато хрестоцвіті овочі (особливо броколі) містять сульфорафан, багате сіркою рослинне з’єднання, здатне припиняти зростання ракових клітин і викликати запрограмовану загибель клітин в пухлинах (апоптоз). Також було виявлено, що сульфорафан інгібує активність деацетилази гістону, ферменту, який пов’язаний з розвитком раку.
Квасоля. Дає організму високоякісний білок і клітковину, що грає велику роль в профілактиці раку. Великі дослідження раку показують, що часте включення бобових в раціон харчування ефективно захищає від виникнення колоректальних пухлин.
Кориця. Мало хто знає, що популярна спеція дієво бореться з поширенням ракових клітин в організмі. Вчені пояснюють це антиоксидантними властивостями кориці.
Бразильський горіх. Продукт багатий селеном, відомим своєю здатністю знижувати ризик раку легенів, раку молочної залози. У день потрібно з’їдати всього один горіх.
Лляна олія. Містить омега-3 жирні кислоти, які можуть запобігти поширенню клітин раку молочної залози, раку простати. Також їх високий рівень в раціоні асоціюється з більш низьким ризиком раку товстої кишки.
Куркума. Основна активна речовина продукту, куркумін, має протиракову активність, спрямовану на пухлинні клітини товстої кишки. Включення куркуми в раціон може позбавити від пошкоджень на стінках шлунково – кишкового тракту, які з часом здатні стати злоякісними.
Цитрусові. Помічено: любителі цих продуктів менш схильні до ракових захворювань шлунково-кишкового тракту і дихальних шляхів. Також цитрусові, завдяки високому рівню вітаміну С, мінімізують ймовірність раку підшлункової залози.
Помідори. Лікопін, рослинна сполука, що зустрічається в основному в томатах, є потужним антиоксидантом, який підвищує здатність імунних клітин запобігати росту ракових клітин в передміхуровій, молочній залозах.
Часник. Активні рослинні сполуки (аліцин, аліїн, аджоен), роблять його потужним засобом проти раку. Цей цибулинний овоч має антибактеріальні, протизапальні та антиоксидантні властивості, що дозволяють не допустити виникнення пухлини.