U-News » Здоров'я » Продукти, які небезпечно розігрівати через можливу токсичність
Всі новини

Продукти, які небезпечно розігрівати через можливу токсичність

Деякі продукти краще не розігрівати, оскільки це змушує їх втрачати свою харчову цінність і навіть ставати небезпечними для організму.

Дослідження показують, що окремі продукти харчування небезпечно розігрівати через їх можливу токсичність, що виникає під дією високих температур. Це пов’язано з тим, як продукти реагують з бактеріями при зберіганні, а також з білками, які розщеплюються під час приготування, констатують вчені.

Картопля. Після приготування він повинен якомога швидше відправитися в холодильник. При тривалому знаходженні в умовах кімнатної температури продукт ризикує виявитися місцем проживання бактерій Clostridium botulinum, що викликають ботулізм. Розігрівати його потім і вживати в їжу може бути небезпечно. Зварену картоплю краще вживати охолодженим протягом 1-2 днів після готування.

Яйця. Страви з них найкорисніше їсти свіжоприготованими. Цей продукт містить багато азоту, який може окислюватися при повторному нагріванні. Залишки омлету або варені яйця, прибрані в холодильник, потрібно з’їдати холодними.

Гриби. Залишки грибів не слід підігрівати повторно, так як їх білок і інші поживних речовин можуть через це стати токсичними для організму. До того ж нагрівання грибного страви більше одного разу здатне негативно впливати на серце. Частину страви з грибів правильно зберігати їх в холодильнику і з’їдати холодною. Не зберігайте її більше доби.

Рис. Вживання повторно нагрітого після приготування рису підвищує ризик харчового отруєння через присутність високорезистентних бактерій Bacillus cereus, які можуть розмножуватися, якщо він неправильно зберігався.

Курка. Вона містить велику кількість білків. На думку вчених високобілкову їжу небезпечно розігрівати повторно – це може змінити склад білків, що зробить її потенційно токсичною. Якщо в холодильник були прибрані залишки курки, їх слід вийняти за деякий час до їжі, щоб їжа встигла нагрітися до кімнатної температури, – але не розігрівати.

Буряк. Токсичним при нагріванні його робить високий рівень природних нітратів. Одного разу приготований продукт потрібно їсти тільки охолодженим. У гірших випадках споживання повторно розігрітого буряка здатне стимулювати процеси, що ведуть до розвитку раку.

Шпинат. Як і буряк, містить нітрати, що перетворюються при розігріві в нітрити, здатні діяти на організм як канцерогени. Його краще готувати на пару і швидко охолоджувати.

Олія. Олія волоського горіха, авокадо, виноградних кісточок, лляна характеризуються дуже низькою температурою плавлення, що робить їх токсичними при нагріванні.

Додати коментар

Читають Коментують
Американець вперше скуштував сало в Україні: його реакція “вбила”
99 438
"Коханка" Путіна вийшла заміж за його довіреного соратника: весілля зіграли в окупованому Донецьку
21 182
Від холестерину і для довголіття: простий, але корисний фрукт
18 434
У КНДР заборонили вимовляти деякі слова: що не можна говорити
14 953
Прокляття російської кухні: окупанти оголосили війну майонезу в Мелітополі
13 098
Симптоми тромбу: головні ознаки небезпечного стану
12 163
Високий холестерин: 4 напої для його зниження
11 489
Від холестерину і для довголіття: японці розкрили, який продукт треба їсти кожен день
11 153
"Ви серйозно?": пара втекла з Києва в село, де вирощує спаржу
8 883
Житель Південної Кореї вперше почув українські забобони: це дивовижна реакція
8 747
Помилка архітектора: у Житомирі здають в оренду офіс з кривим вікном
8 459
Названі 4 продукти, які очищають організм і підвищують імунітет
7 635
Хвора печінка: ознаки, що з найважливішим органом не все добре
7 480
Небезпечна хижа риба пробралася у річку Дон з окупованої території
4
В Україні змінять правила індексації пенсій: Кабмін готує новий механізм
1
У переможця "Шансу" і "Голосу країни" виявили рак 4 стадії: "Раз на рік треба обстежуватися"
1
Можуть забрати до 50% пенсії: в Україні хочуть впровадити нові відрахування для пенсіонерів
1
"Настане той час": Лукашенко розмріявся, що Європа платитиме Білорусі за повітря
1
Жінок з цими іменами чоловіки пам’ятають все життя
1
Американець вперше скуштував сало в Україні: його реакція “вбила”
1
Ранні ознаки діабету: які небезпечні сигнали можна не помітити
1
Вєрка Сердючка довела до істерики російського губернатора
0
Лишайники з'являються лише на цих деревах: як врятувати садок від загибелі
0
Фахівець розповів, як не можна обрізати смородину восени
0
Ольга Сумська зачарувала традиційним українським образом біля хати
0
Три знаки Зодіаку ось-ось залишать усі проблеми в минулому: випробування пройдено
0
Яка доза алкоголю є критичною і може закінчитися інсультом? Відповідь знайдено

Нове дослідження вчених підтвердило, що люди, які вживають ...

Любовний гороскоп на 2026 рік: що готує нам рік Вогняного Коня

Дві тисячі двадцять шостий рік обіцяє стати часом ...

Це не просто чорна смуга: 7 прихованих сигналів, що на вас навели порчу

Бувають періоди, коли життя наче з'їжджає з кручі: здоров'я ...