U-News » Здоров'я » Продукти, які небезпечно розігрівати через можливу токсичність
Всі новини

Продукти, які небезпечно розігрівати через можливу токсичність

Деякі продукти краще не розігрівати, оскільки це змушує їх втрачати свою харчову цінність і навіть ставати небезпечними для організму.

Дослідження показують, що окремі продукти харчування небезпечно розігрівати через їх можливу токсичність, що виникає під дією високих температур. Це пов’язано з тим, як продукти реагують з бактеріями при зберіганні, а також з білками, які розщеплюються під час приготування, констатують вчені.

Картопля. Після приготування він повинен якомога швидше відправитися в холодильник. При тривалому знаходженні в умовах кімнатної температури продукт ризикує виявитися місцем проживання бактерій Clostridium botulinum, що викликають ботулізм. Розігрівати його потім і вживати в їжу може бути небезпечно. Зварену картоплю краще вживати охолодженим протягом 1-2 днів після готування.

Яйця. Страви з них найкорисніше їсти свіжоприготованими. Цей продукт містить багато азоту, який може окислюватися при повторному нагріванні. Залишки омлету або варені яйця, прибрані в холодильник, потрібно з’їдати холодними.

Гриби. Залишки грибів не слід підігрівати повторно, так як їх білок і інші поживних речовин можуть через це стати токсичними для організму. До того ж нагрівання грибного страви більше одного разу здатне негативно впливати на серце. Частину страви з грибів правильно зберігати їх в холодильнику і з’їдати холодною. Не зберігайте її більше доби.

Рис. Вживання повторно нагрітого після приготування рису підвищує ризик харчового отруєння через присутність високорезистентних бактерій Bacillus cereus, які можуть розмножуватися, якщо він неправильно зберігався.

Курка. Вона містить велику кількість білків. На думку вчених високобілкову їжу небезпечно розігрівати повторно – це може змінити склад білків, що зробить її потенційно токсичною. Якщо в холодильник були прибрані залишки курки, їх слід вийняти за деякий час до їжі, щоб їжа встигла нагрітися до кімнатної температури, – але не розігрівати.

Буряк. Токсичним при нагріванні його робить високий рівень природних нітратів. Одного разу приготований продукт потрібно їсти тільки охолодженим. У гірших випадках споживання повторно розігрітого буряка здатне стимулювати процеси, що ведуть до розвитку раку.

Шпинат. Як і буряк, містить нітрати, що перетворюються при розігріві в нітрити, здатні діяти на організм як канцерогени. Його краще готувати на пару і швидко охолоджувати.

Олія. Олія волоського горіха, авокадо, виноградних кісточок, лляна характеризуються дуже низькою температурою плавлення, що робить їх токсичними при нагріванні.

Додати коментар

Читають Коментують
Тромбоз: 7 симптомів, які не можна ігнорувати
34 027
Українка запитала в доньки, що вона одягне до школи: відео з відповіддю стало вірусним
26 880
Ви точно будете посміхатися: назвали найсмішніше прізвище в Україні
26 037
Дівчина прославилась завдяки кумедним пародіям на сестер Кардаш'ян
17 239
Лікар назвав чотири продукти, які розчиняють тромби
15 784
Російська пара ввʼязалася в бійку з українками на концерті Лободи в Кишиневі та пошкодувала про це
14 567
Несподіваний “гість” у кадрі: відео туристки біля водоспаду сколихнуло Мережу
14 393
Медики назвали найбільш шкідливу частину курки для здоров'я людини
13 528
Лікарі назвали основні симптоми цирозу печінки, який починається
12 941
"Три години тому в бочці було 20 л води..." Задача для 2 класу заплутала українців
11 122
Від тромбів, холестерину та для довголіття: названа проста, але корисна каша
10 813
Як підвищити розмір пенсії: фахівці назвали три цілком законні способи
10 606
Медик назвала звичку, яка веде до ожиріння печінки
10 297
"Три години тому в бочці було 20 л води..." Задача для 2 класу заплутала українців
2
"Дисбаланс": кума Козловського пояснила, чому більше не працює його піарницею
1
Юрій Рибчинський назвав одного з найкращих співаків, якому немає рівних в Україні
1
"Мене це вибішує дуже сильно": українка розкрила 5 речей, які дратують у Португалії
1
Екс-зірка "Дизель Шоу" Глущенко розлучається з чоловіком після восьми років шлюбу
1
"Я люблю Настю". Українська акторка стала на захист Каменських
1
Як підвищити розмір пенсії: фахівці назвали три цілком законні способи
1
Жінка купила будинок в селі за $8 тисяч: чому тепер з неї сміються
1
Від тромбів, холестерину та для довголіття: названа проста, але корисна каша
1
Кардіологи пояснили, при якому пульсі слід викликати швидку допомогу
0
Син Грубича вразив відео після втрати руки: ролик, який дійсно демонструє силу людського духу
0
Конгресмен, якого сфотографували за переглядом еротичних знімків, звинуватив у цьому Ілона Маска: яка логіка
0
Ідеальний для зими: як правильно доглядати за цикламеном
0
Це ніколи не сниться: 5 речей, яких ваш мозок уникає уві сні

Ми звикли бачити уві сні польоти, втечі від небезпеки, а ...

Як розпізнати присутність ангела-хранителя: 7 знаків, що він поруч

Багато хто вважає, що дива — це лише випадкові збіги. Та ...

Китайський гороскоп на 2026 рік: прогнози та «група ризику» для року Вогняного Коня

З 17 лютого 2026 року по 5 лютого 2027 року світ вступить у ...