U-News » Здоров'я » Продукти, які небезпечно розігрівати через можливу токсичність
Всі новини

Продукти, які небезпечно розігрівати через можливу токсичність

Деякі продукти краще не розігрівати, оскільки це змушує їх втрачати свою харчову цінність і навіть ставати небезпечними для організму.

Дослідження показують, що окремі продукти харчування небезпечно розігрівати через їх можливу токсичність, що виникає під дією високих температур. Це пов’язано з тим, як продукти реагують з бактеріями при зберіганні, а також з білками, які розщеплюються під час приготування, констатують вчені.

Картопля. Після приготування він повинен якомога швидше відправитися в холодильник. При тривалому знаходженні в умовах кімнатної температури продукт ризикує виявитися місцем проживання бактерій Clostridium botulinum, що викликають ботулізм. Розігрівати його потім і вживати в їжу може бути небезпечно. Зварену картоплю краще вживати охолодженим протягом 1-2 днів після готування.

Яйця. Страви з них найкорисніше їсти свіжоприготованими. Цей продукт містить багато азоту, який може окислюватися при повторному нагріванні. Залишки омлету або варені яйця, прибрані в холодильник, потрібно з’їдати холодними.

Гриби. Залишки грибів не слід підігрівати повторно, так як їх білок і інші поживних речовин можуть через це стати токсичними для організму. До того ж нагрівання грибного страви більше одного разу здатне негативно впливати на серце. Частину страви з грибів правильно зберігати їх в холодильнику і з’їдати холодною. Не зберігайте її більше доби.

Рис. Вживання повторно нагрітого після приготування рису підвищує ризик харчового отруєння через присутність високорезистентних бактерій Bacillus cereus, які можуть розмножуватися, якщо він неправильно зберігався.

Курка. Вона містить велику кількість білків. На думку вчених високобілкову їжу небезпечно розігрівати повторно – це може змінити склад білків, що зробить її потенційно токсичною. Якщо в холодильник були прибрані залишки курки, їх слід вийняти за деякий час до їжі, щоб їжа встигла нагрітися до кімнатної температури, – але не розігрівати.

Буряк. Токсичним при нагріванні його робить високий рівень природних нітратів. Одного разу приготований продукт потрібно їсти тільки охолодженим. У гірших випадках споживання повторно розігрітого буряка здатне стимулювати процеси, що ведуть до розвитку раку.

Шпинат. Як і буряк, містить нітрати, що перетворюються при розігріві в нітрити, здатні діяти на організм як канцерогени. Його краще готувати на пару і швидко охолоджувати.

Олія. Олія волоського горіха, авокадо, виноградних кісточок, лляна характеризуються дуже низькою температурою плавлення, що робить їх токсичними при нагріванні.

Додати коментар

Читають Коментують
Інсульт можна передбачити за 10 років: ключові симптоми-попередники
18 707
Суцільний стрес: відпочинок молодят за 130 тисяч грн зіпсувала одна дрібничка
17 718
Таємне послання, знайдене на старому дивані, приголомшило чоловіка
15 669
"Величезні ноги" Ілона Маска в дивних кросівках наробили галасу в мережі
15 642
Пенсія Поплавського вражає: українці не можуть повірити у розмір виплат
14 505
Хотів вийти: пасажир відчинив двері літака, бо посварився з дівчиною
13 183
У музеї Праги виставили «аристократичний» аксесуар для пукання
11 315
Названо кращий фрукт для зменшення вісцерального жиру на животі
10 404
Експерти назвали напої, від яких краще відмовитися після 50 років
10 327
Не зручний момент Дженніфер Лопес: на весіллі мільярдера співачка надто оголилася
10 119
Кардіологи пояснили, яка тривалість сну найкраща для здоров'я серця
9 804
Єрмак був у стані шоку через рішення Зеленського про його звільнення - The Economist
9 269
Високий холестерин: симптом на ногах вкаже на небезпечний стан
7 863
Нова мовна реальність Росії: слова "говно" та "жопа" офіційно визнані нецензурними
3
Залужний про мир: можливість для політичних реформ та відбудови
2
Коли краще мити голову – вранці чи ввечері: фахівці назвали плюси і мінуси
1
Нардеп пропонує зробити день звільнення Єрмака національним святом
1
Ідеальний продукт для здоров'я: що одночасно омолоджує, знижує тиск і зміцнює зуби
1
Двічі одружувався: що відомо про особисте життя Степана Гіги, який бореться за життя
1
76-річна Вера Вонг показала фігуру в білому купальнику просто з джакузі
1
Суцільний стрес: відпочинок молодят за 130 тисяч грн зіпсувала одна дрібничка
1
Дідусь їхав до лікаря та опинився за 1500 км в іншій країні
1
Український гуморист відповів, чи можуть Потап та Дорн повернутися в Україну після війни
1
Вісім ознак раку легень можуть виникнути за півроку до діагнозу
1
Чоловік зібрав робочий iPhone 13 Pro із деталей AliExpress: у скільки це обійшлося
0
Коханий-воїн Лесі Нікітюк показав нові світлини з ведучою та їхнім сином
0
Чому чоловіки зраджують коханим жінкам: думка психолога

Зрада – тема, що одночасно приваблює та шокує. Вона руйнує ...

Фінансовий успіх у грудні 2025: 4 знаки зодіаку, яких чекає зростання доходів

Останні місяці осени виявилися складними для фінансів та ...

Таємниця дзеркал: що стається, якщо дивитися у відображення після півночі

Дзеркала нас оточують скрізь: у спальні, передпокої, ванній ...