U-News » Здоров'я » Небезпечно для здоров'я: чому не можна мити м'ясо перед приготуванням, - дієтологиня
Всі новини

Небезпечно для здоров'я: чому не можна мити м'ясо перед приготуванням, - дієтологиня

М'ясо - це продукт, який майже щодня вживає більшість людей, проте не всі знають, як правильно підготувати й обробити його перед приготуванням. 

Дієтологиня Тетяна Кіхтєва розповіла Фокусу про те, чому не можна мити м'ясо.

Багато людей миють м'ясо, навіть не уявляючи, що це може сприяти розповсюдженню шкідливих бактерій, про яке говорять авторитетні джерела. Експерти з харчування досі не мають одностайної відповіді, проте є низка аргументів, які доводять, що недотримання важливих умов безпеки під час обробки м'яса перед приготуванням, може бути небезпечним для здоров'я. 

Фокус запитав у дієтологині, сімейної лікарки, президентки Асоціації професіоналів фітнесу та нутриціологів України Тетяни Кіхтєвої про те, чому не можна мити м'ясо, та як його правильно обробити, щоб позбутися бруду та бактерій.

Чому не можна мити

Мити чи не мити м'ясо перед приготуванням — доволі дискусійне питання серед дієтологів та експертів з харчових продуктів, тому що основний аргумент проти того, щоб мити м'ясо — це поширення бактерій.

"Миття м'яса може призвести до поширення шкідливих бактерій, таких як сальмонела, кампілобактерія та кишкова паличка по всій кухні. Вода, під час миття м'яса під краном, розбризкується по всій кухні, що поширює бактерії на стільниці, на обробні дошки, на посуд та інші поверхні, потенційно забруднюючи кухню", — зазначає дієтологиня.

Декого може здивувати те, що м'ясо не потребує миття перед приготуванням, але про це говорять не лише експерти з харчування, а навіть такі авторитетні організації як Міністерство сільського господарства США та Центри по контролю та профілактиці захворювань. Також вони вважають, що якщо правильно зберігати та готувати м'ясо, при правильній температурі, то всі бактерії, будуть знешкоджені, тому мити не обов'язково. Але ці умови не завжди виконуються, тому в деяких культурах харчування та країнах все ж прийнято м'ясо мити.

Як очистити брудне м'ясо

Якщо ви купили свіже запаковане м'ясо у супермаркеті та впевнені у його якості та походженні, його можна одразу готувати. Проте, що робити, якщо ви купували м'ясо на ринку, де воно перебувало в контакті з брудними поверхнями, або забруднене в кров?

"Якщо ви купили на ринку сире забруднене м'ясо в крові, то його потрібно очистити, і для цього є декілька етапів", — каже Тетяна Кіхтєва. "Спочатку треба вимити кухонну раковину гарячою мильною водою, потім її продезінфікувати. Потрібно уникати перехресного забруднення, тобто варто переконатися, що робоча зона вільна від інших харчових продуктів або кухонного приладдя. Тобто ви працюєте з м'ясом і тільки з м'ясом. Другий крок — це делікатне очищення. Потрібно обережно промокнути поверхню м'яса вологими паперовими рушниками і таким чином видалити з нього видимий бруд або кров".

Дієтологиня зауважує, що якщо потрібно ще додатково очистити, то можна додати додаткове мінімальне ополіскування під проточною холодною водою. М'ясо потрібно швидко прополоскати, уникаючи розбризкування, тому потік води має бути слабкий та направлений лише на м'ясо.

"Після того, як ви обробили сире м'ясо, потрібно обов'язково очистити та продезінфікувати всі поверхні, які з ним контактували: раковину, стільницю, дошки, крани, використовуючи кухонний дезинфікуючий засіб", — каже Тетяна Кіхтєва.

Після того, як ви промили м'ясо, потрібно просушити його паперовими рушниками, ці рушники утилізувати та приготувати м'ясо при правильній температурі, щоб знищити усі бактерії. Також не забувайте мити руки з милом, щонайменше 20 секунд до та після роботи з сирим м'ясом.

Як правильно вживати м'ясо

Довгожителі, які мешкають у так званих Блакитних зонах, мають переважно рослинний тип харчування та вживають м'ясо, особливо червоне, в обмеженій кількості. Так, м'ясо є джерелом білка, але не все воно однаково корисне для здоров'я, тож варто це враховувати, складаючи свій раціон.

"Потрібно обирати нежирні сорти м'яса, щоб зменшити споживання насичених жирів, адже в надлишку вони можуть бути шкідливі. Тому варто надавати перевагу птиці без шкіри, яловичині, вирізці, обираючи нежирні шматочки. І обов'язково контролювати порції. Стандартна порція м'яса має бути розміром з долоню або колоду карт, це приблизно 85-100 г", — наголошує Тетяна Кіхтєва.

Отже, основою здорового раціону мають бути нежирні сорти м'яса. Червоне м'ясо дієтологиня рекомендує вживати 2-3 рази на тиждень, обов'язково з овочами, заправленими оливковою олією, адже м'ясо із клітковиною — це чудове поєднання.

Як готувати?

Важливо розуміти, що корисним чи шкідливим є не сам продукт, на нього також впливає спосіб приготування та супутні інгредієнти. Так, наприклад, курка вважається дієтичним вибором, проте, якщо ви приготуєте нагетси у паніровці та фритюрі — це навряд чи буде корисно.

"Звісно потрібно обирати правильні методи приготування м'яса — не смажити, а запікати, готувати на грилі чи на пару, щоб зменшити утворення шкідливих сполук, які пов'язані з високою температурою під час смаження", — радить дієтологиня.

Якщо ж ви обираєте смаження, обирайте олію, яка має високу температуру горіння та не буде виділяти небезпечні сполуки під час приготування м'яса. Замість рафінованої соняшникової олії використовуйте масло Гхі або топлене масло, олію авокадо, кокосову олію тощо.ф

Читай U-News в Google News

Читають Коментують
Названий по-справжньому шкідливий продукт при високому холестерині
21 591
40 тисяч штрафу навіть тверезому: кому з водіїв заборонено сідати за кермо
15 156
Оштрафують при першій зупинці поліцейськими: водіям нагадали про популярне порушення ПДР
14 661
Кардіологи назвали найбільш корисний для серця овоч
14 599
Неповнолітній син Кадирова вперше виступив на публіці, але ніхто не зрозумів, що він сказав - відео
14 470
Жінка прийшла знайомитися із сім'єю нового хлопця і зрозуміла, що його тато – її колишній (відео)
13 969
Канадка знатно осоромилася, кидаючи букет нареченої
12 245
Перераховано продукти для сніданку, які позбавляють від сонливості і цукру в крові
12 221
Заради нього жінки розлучалися: що відомо про таємниче особисте життя Святослава Вакарчука
9 941
Медики назвали продукти, які здатні очистити мозок від алкоголю
9 507
Кардіолог назвала найкорисніші для серця продукти
9 340
В Україну повертаються культові мотоцикли Jawa: показано перші моделі
9 212
Жінка із застряглим міксером у волоссі стала "зіркою" соцмереж
9 125
Дружина Віктора Павліка неочікувано зменшила губи і показала, який вигляд має
0
«До молоденьких тікають»: Ірина Білик висловилася про стосунки з колишніми
0
Українські військові знищили “танк-сарай” росіян на Луганщині. Опубліковано відео
0
Українським водіям розповіли, в чому в жодному разі не можна зберігати пальне
0
Автоцивілка в Україні здорожчає - Верховна Рада ухвалила закон
0
Всього кілька крапель цього добрива – і спатифілум "дякуватиме" пишним цвітінням
0
Чи правда, що якщо підстригти волосся, коли росте Місяць, вони будуть рости швидше і стануть густіше
0
Як та коли треба поливати городину, щоб не нашкодити рослинам
0
В Ірані прощаються із загиблим президентом Раїсі: відео
0
Відомий український співак відверто розповів про свою наркотичну та алкогольну залежності
0
Що насипати в горщики з квітами, щоб у будинку не водилися мошки
0
Корова навчилася відключати огорожу, яка знаходиться під напругою, щоб звільняти все стадо
0
Як вивести запах тютюну з одягу просто і дешево
0
5 речей, які ніколи не одягне багата жінка: вони видають несмак і мають дешевий вигляд

Багатство не гарантує гарний смак, але воно дає можливість ...

Чому в ресторані риба та м’ясо смачніше, ніж удома: названо секретний інгредієнт

Після відвідування ресторанів багато господинь намагаються ...

Чому жінки найповільніше худнуть в стегнах, і що можна з цим зробити

Про те, чому при схудненні жінки найповільніше втрачають ...