U-News » Здоров'я » Небезпечно для здоров'я: чому не можна мити м'ясо перед приготуванням, - дієтологиня
Всі новини

Небезпечно для здоров'я: чому не можна мити м'ясо перед приготуванням, - дієтологиня

М'ясо - це продукт, який майже щодня вживає більшість людей, проте не всі знають, як правильно підготувати й обробити його перед приготуванням. 

Дієтологиня Тетяна Кіхтєва розповіла Фокусу про те, чому не можна мити м'ясо.

Багато людей миють м'ясо, навіть не уявляючи, що це може сприяти розповсюдженню шкідливих бактерій, про яке говорять авторитетні джерела. Експерти з харчування досі не мають одностайної відповіді, проте є низка аргументів, які доводять, що недотримання важливих умов безпеки під час обробки м'яса перед приготуванням, може бути небезпечним для здоров'я. 

Фокус запитав у дієтологині, сімейної лікарки, президентки Асоціації професіоналів фітнесу та нутриціологів України Тетяни Кіхтєвої про те, чому не можна мити м'ясо, та як його правильно обробити, щоб позбутися бруду та бактерій.

Чому не можна мити

Мити чи не мити м'ясо перед приготуванням — доволі дискусійне питання серед дієтологів та експертів з харчових продуктів, тому що основний аргумент проти того, щоб мити м'ясо — це поширення бактерій.

"Миття м'яса може призвести до поширення шкідливих бактерій, таких як сальмонела, кампілобактерія та кишкова паличка по всій кухні. Вода, під час миття м'яса під краном, розбризкується по всій кухні, що поширює бактерії на стільниці, на обробні дошки, на посуд та інші поверхні, потенційно забруднюючи кухню", — зазначає дієтологиня.

Декого може здивувати те, що м'ясо не потребує миття перед приготуванням, але про це говорять не лише експерти з харчування, а навіть такі авторитетні організації як Міністерство сільського господарства США та Центри по контролю та профілактиці захворювань. Також вони вважають, що якщо правильно зберігати та готувати м'ясо, при правильній температурі, то всі бактерії, будуть знешкоджені, тому мити не обов'язково. Але ці умови не завжди виконуються, тому в деяких культурах харчування та країнах все ж прийнято м'ясо мити.

Як очистити брудне м'ясо

Якщо ви купили свіже запаковане м'ясо у супермаркеті та впевнені у його якості та походженні, його можна одразу готувати. Проте, що робити, якщо ви купували м'ясо на ринку, де воно перебувало в контакті з брудними поверхнями, або забруднене в кров?

"Якщо ви купили на ринку сире забруднене м'ясо в крові, то його потрібно очистити, і для цього є декілька етапів", — каже Тетяна Кіхтєва. "Спочатку треба вимити кухонну раковину гарячою мильною водою, потім її продезінфікувати. Потрібно уникати перехресного забруднення, тобто варто переконатися, що робоча зона вільна від інших харчових продуктів або кухонного приладдя. Тобто ви працюєте з м'ясом і тільки з м'ясом. Другий крок — це делікатне очищення. Потрібно обережно промокнути поверхню м'яса вологими паперовими рушниками і таким чином видалити з нього видимий бруд або кров".

Дієтологиня зауважує, що якщо потрібно ще додатково очистити, то можна додати додаткове мінімальне ополіскування під проточною холодною водою. М'ясо потрібно швидко прополоскати, уникаючи розбризкування, тому потік води має бути слабкий та направлений лише на м'ясо.

"Після того, як ви обробили сире м'ясо, потрібно обов'язково очистити та продезінфікувати всі поверхні, які з ним контактували: раковину, стільницю, дошки, крани, використовуючи кухонний дезинфікуючий засіб", — каже Тетяна Кіхтєва.

Після того, як ви промили м'ясо, потрібно просушити його паперовими рушниками, ці рушники утилізувати та приготувати м'ясо при правильній температурі, щоб знищити усі бактерії. Також не забувайте мити руки з милом, щонайменше 20 секунд до та після роботи з сирим м'ясом.

Як правильно вживати м'ясо

Довгожителі, які мешкають у так званих Блакитних зонах, мають переважно рослинний тип харчування та вживають м'ясо, особливо червоне, в обмеженій кількості. Так, м'ясо є джерелом білка, але не все воно однаково корисне для здоров'я, тож варто це враховувати, складаючи свій раціон.

"Потрібно обирати нежирні сорти м'яса, щоб зменшити споживання насичених жирів, адже в надлишку вони можуть бути шкідливі. Тому варто надавати перевагу птиці без шкіри, яловичині, вирізці, обираючи нежирні шматочки. І обов'язково контролювати порції. Стандартна порція м'яса має бути розміром з долоню або колоду карт, це приблизно 85-100 г", — наголошує Тетяна Кіхтєва.

Отже, основою здорового раціону мають бути нежирні сорти м'яса. Червоне м'ясо дієтологиня рекомендує вживати 2-3 рази на тиждень, обов'язково з овочами, заправленими оливковою олією, адже м'ясо із клітковиною — це чудове поєднання.

Як готувати?

Важливо розуміти, що корисним чи шкідливим є не сам продукт, на нього також впливає спосіб приготування та супутні інгредієнти. Так, наприклад, курка вважається дієтичним вибором, проте, якщо ви приготуєте нагетси у паніровці та фритюрі — це навряд чи буде корисно.

"Звісно потрібно обирати правильні методи приготування м'яса — не смажити, а запікати, готувати на грилі чи на пару, щоб зменшити утворення шкідливих сполук, які пов'язані з високою температурою під час смаження", — радить дієтологиня.

Якщо ж ви обираєте смаження, обирайте олію, яка має високу температуру горіння та не буде виділяти небезпечні сполуки під час приготування м'яса. Замість рафінованої соняшникової олії використовуйте масло Гхі або топлене масло, олію авокадо, кокосову олію тощо.ф

Читай U-News в Google News

Читають Коментують
В аеропорту Лос-Анджелеса туристку хотіли заарештувати через “занадто гарячу” фотографію в паспорті
59 840
Двійника Зеленського знайшли в TikTok: як виглядає копія президента
38 832
Лікарі назвали продукти, через які в нирках утворюються камені
30 900
Американка натиснула не ту кнопку і виграла мільйон доларів
26 716
Чоловік не може продати будинок через сусіда та його "витвір мистецтва": що він зробив
26 328
Лікарі підказали способи контролювати високий кров’яний тиск без ліків
25 521
Жінка з найбільшими губами у світі показала себе без макіяжу
25 203
Сміялись всі: як мільйонер потрапив у незвичну ситуацію на пляжі
20 971
Яценюка затролили в мережі після слів про готовність служити в ЗСУ
17 826
Смішний фейк? Українці обговорюють відео з екснардепом у дірявій білизні
16 846
Жінка хотіла спокійно прийняти душ в селі, але не врахувала один нюанс
15 805
Жінка пообіцяла розлучитися з коханим, який хоче назвати сина на честь породи собак: яке це ім'я
13 657
Мама зробила собі "нові брови": родина зовсім не була до цього готова
12 915
Названо 5 простих способів захисту від розвитку раку товстої кишки
0
Росіянка принизила себе на концерті Тімберлейка: він весело на це відреагував
0
Небезпека у вашому холодильнику: який відкритий продукт треба зберігати з великою обережністю
0
Чотири ранкові напої, які допомагають прискорити обмін речовин і спалити жир на животі
0
Колишня дружина Ігоря Білозіра розкрила, кому належать авторські права на його пісні
0
Раз на 80 років: 27 березня можна буде спостерігати рідкісне зоряне явище
0
У прозорій мереживній сукні: канадська акторка засвітила білизну на світському заході
0
У смарагдовій сукні з пікантним декольте: Катерина Бужинська продемонструвала ефектний образ
0
Під які рослини можна виливати мильну воду та для чого це варто робити
0
Чи можна самостійно обирати противірусні препарати: медикиня назвала всі ризики
0
Медики назвали небезпечне захворювання, яке передається через просте рукостискання
0
Чим обприскати малину від павутинного кліща: дієвий спосіб
0
Страсний тиждень 2025 року: традиції та значення кожного дня
0
Порно: чи справді перегляд інтимних відео викликає залежність

У сучасному світі доступ до порнографії став легким і ...

Ця кава руйнує шаблони - на основі вершкового сиру

В каву часто додають шоколад, корицю, перець, але сирний ...

Названо батьківські помилки, через які дитина може припинити вчитися

Багато дорослих женуться за оцінками тому, що це їх дитячий ...