Так склалося, що смачна їжа часто є шкідливою для здоров’я. Однак у недавньому експерименті вчені довели, що є простий спосіб знизити кількість жиру, солі та цукру в улюблених рецептах. Смак страв при цьому не постраждає, а користі від них побільшає.
Науковці запропонували спосіб зробити шкідливі страви кориснішими, розповідає hubz.
Відомо, що солодка, жирна та солона їжа діє на людину як наркотик. У мозку активуються ті самі зони задоволення. І люди на якийсь час забувають про шкоду, що завдається здоров’ю. Однак чим більше цукру, жиру та солі ми вживаємо, тим сильніше до них тягне і тим складніше відмовитись від шкідливих продуктів. З таким харчуванням неподалік серцево-судинних захворювань — головна причина смертей у світі.
Проте вихід із замкнутого кола є. Дослідники з Університету штату Пенсільванія (США) показали, як зробити улюблену їжу кориснішою. Секрет — у травах та спеціях. Вони дозволять скоротити використання шкідливих жирів, цукру та солі, зберігши при цьому смак страв.
Вчені відредагували рецепти некорисних страв
Для експерименту обрали десять улюблених страв американців. До переліку увійшли рулет м’ясний, пиріг з куркою, макарони з сиром, шоколадні тістечка (брауні); курча у вершковому соусі, м’ясо в гострому соусі чилі, яблучний пиріг, макарони з м’ясним соусом, тако з м’ясом та піца.
Спільно з кулінарними експертами вчені розробили три варіанти рецептів, щоб зробити шкідливі страви кориснішими. Перший – класичний, зі звичайним вмістом жирів, цукру та солі. У другому, кориснішому для здоров’я, скоротили кількість шкідливих інгредієнтів. За таким же принципом склали третю версію рецептів, але доповнили її травами та спеціями. Такими як часниковий порошок, мелене насіння гірчиці, кайєнський перець, кмин, розмарин, чебрець, кориця та екстракт ванілі.
Для прикладу, оригінальний рецепт курчати у вершковому соусі передбачав 107 г вершкового масла, 22 г солі та 931 г цільного молока. У другому варіанті використовували 71 грам рослинної олії, 488 грамів знежиреного молока, стільки ж загущеного молока, але без цукру і дев’ять грамів солі. У третій рецепт додали цибульний та часниковий порошок, насіння гірчиці, чорний перець, петрушку та зелень кропу.
Потім вчені провели сліпу дегустацію. Добровольці оцінювали смак трьох варіантів приготування по черзі. Кожну із страв куштували від 85 до 107 осіб. Наприкінці вони проранжували їжу за рівнем переваги.
Науковці використали аналоги шкідливих інгредієнтів
Дегустація показала, що у семи стравах із десяти корисніші варіанти з травами та спеціями сподобалися дегустувальникам так же, як і приготовані за традиційним рецептом. Приблизно однакові з оригінальними рецептами бали отримали приправлені “здорові” версії яблучного пирога, макарон з м’ясним соусом, м’яса в соусі чилі та м’ясного рулету.
Більш того, третій варіант рецепту курчати у сирному соусі та брауні зі зниженою кількістю цукру та солі та доданим екстрактом ванілі учасники експерименту оцінили набагато вище, ніж приготовані традиційно.
І тільки у випадку з піцою, макаронами з сиром та пирогом з куркою перемогу все ж таки здобули класичні, більш шкідливі для здоров’я, версії страв.
Хоча ці результати варто сприймати з часткою скепсису, роботу дослідників опублікував авторитетний науковий журнал Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics. Вчені переконані, що їхній досвід допоможе при розробці здорових варіантів харчування, які доставлятимуть людям не менше задоволення, ніж звичні страви.