U-News » Суспільство » Воду з кранів пити небезпечно: депутат Київради каже про 80% аварійності мереж водопроводів, Київводоканал - спростовує
Всі новини

Воду з кранів пити небезпечно: депутат Київради каже про 80% аварійності мереж водопроводів, Київводоканал - спростовує

Очільник "бюджетної" комісії Київради Андрій Вітренко стверджує, що міськрада обговорює створення комунального підприємства "Київводоканал" замість однойменного приватного товариства, але це покладе борги останнього на плечі киян у вигляді збільшених тарифів на водопостачання.

Стан міських водопровідних мереж у Києві незадовільний, а воду з кранів пити небезпечно. Аварійність водопровідних мереж столиці становить 80% через неякісну роботу ПрАТ "Київводоканал", якому КМДА минулого року виділила 500 млн грн на закупівлю реагентів для забезпечення киян якісною водою. Ці кошти "Київводоканал" досі не повернув до бюджету столиці, розповідає Інформатор.

Про це заявив депутат Київради, голова "бюджетної" комісії Андрій Вітренко виданню Kyiv1. Виділення півмільярда гривень він пов'язан з тим, що позаминулого року велика кількість киян виїхала з міста через початок російської агресії, але витрати ПрАТ "Київводоканал" на приведення води до належного стану, обслуговування каналізаційних стоків та водовідведення залишались на попередньому, довоєнному рівні.

Ця сума була переведена з резервного фонду держбюджету на рахунки ПрАТ, тож і повертати кошти, згідно з договором має це товариство. Це не борг киян, це безвідповідальність керівництва ПрАТ "Київводоканал", яке в більшій своїй частині належить офшорному підприємству, кінцевого власника якого дуже складно відслідкувати, а киянам належить всього 25%, - зазначив Вітренко.

За словами депутата, міська влада намагається контролювати роботу ПрАТ "Київводоканал". Адже саме Київрада уклала договір, згідно з яким підприємство отримало доступ до мереж водопроводу, щоб не підвищувати тарифи киянам. Але наразі ситуація з інфраструктурою у місті є жахливою.

Ми постійно бачимо по всьому місту, як виникають нові гейзери води та провалля, а також велику кількість переритих комунальниками доріг для ремонту водомереж і все це говорить про незадовільний стан цих мереж. Зараз інтереси простих киян та товариства відрізняються, і я маю просте запитання: хто з киян востаннє і коли пив воду з крану? Бо питна вода з крану є однією з умов входження в ЄС, тому у столиці має бути питна вода з крану, - додає депутат.

Вітренко нагадав, що зараз у Київраді обговорюють проєкт, згідно з яким буде створено комунальне підприємство "Київводоканал". Статутний капітал його складе 1,5 млрд грн, але в держави, каже Вітренко, таких коштів на водопровідні мережі немає, крім того, невідомо, коли ПрАТ поверне 500 млн грн Київраді і у якому стані приватне товариство поверне водопровідні мережі. Також депутат стверджує, що у разі, якщо Київрада вирішить створити КП "Київводоканал", буде більше ймовірності підняття тарифів на воду.

Щодо підняття тарифів на воду зараз, то я не можу сказати, чи підвищать ціни на воду, адже Київська міська рада має справу не з державним чи комунальним підприємством, а з приватним, тому прогнозів немає, - каже Андрій Вітренко.

"Це перекручення фактів і маніпуляція": Київводоканал каже про якість послуг

Зрештою, у ПрАТ "Київводоканал" відреагували на слова Вітренка, виступивши зі спеціальною заявою щодо якості води. Там зазначили: інформація про те, що водопровідну воду у столиці нібито пити небезпечно, "не відповідає дійсності", є "перекрученням фактів і маніпуляцією", метою якої є дискредитація роботи водоканалу.

Дійсно, наразі у Києві водопровідні мережі суттєво зношені, адже ми працюємо в умовах критичного недофінансування зі збитковим тарифами, які не покривають усіх витрат і не дають можливості виконувати заміну мереж в необхідному обсязі, - зазначили у водоканалі, додавши: незважаючи на складні та небезпечні умови війни, фахівцям вдається працювати, забезпечуючи столицю питною водою і водовідведенням.

У ПрАТ "Київводоканал" підкреслили, що, незважаючи на труднощі, підприємство забезпечує належну якість води, що подається кінцевому споживачеві. Контроль якості здійснюється на усіх етапах підготовки - на виході з очисних споруд і у розподільчих водопровідних мережах столиці, у контрольних точках, що розташовані в усіх районах міста.

Наразі жодних відхилень від нормативів у водопровідній воді немає. Якість питної води відповідає чинним Державним санітарним правилам і нормам ДСанПіН, - резюмували у ПрАТ "Київводоканал".
Читай U-News в Google News

Читають Коментують
Впроваджують новий дорожній знак: що він означає
46 002
У білих батьків народилося темношкіре немовля: як це пояснила жінка і що каже наука
18 307
Чому жовтіють кінчики цибулі й часнику: дієві поради
17 795
Українці масово позбавляються автомобілів: названо причину
13 726
“Ляп на сцені”: відома українська ведуча впала зі стільця під час виступу
13 119
6 найбільш небезпечних продуктів харчування для печінки
12 991
Онкологи назвали новий незвичайний симптом раку легенів
12 963
У російської телеведучої через ботокс потекло око
12 764
Чотири симптоми вказують на “непомітне” ураження організму раком
12 749
У Дубліні туристів закликали припинити “лапати бюст” популярної статуї
10 985
Батько зробив гігантське тату на лобі після того, як програв суперечку своєму синові
10 508
Популярний напій на сніданок виявився здатний поліпшити пам’ять на 70%
10 321
Без цих документів за кермо не можна: українським водіям загрожують серйозні штрафи
9 601
Експерти розповіли про корисну альтернативу продуктам, які підвищують холестерин
1
Улюблений багатьма овоч виявився ефективним захистом від раку
1
Повзала на четвереньках: жінка в костюмі кішки ледь не зірвала весілля
0
Третя грантова програма в 1 000 000 грн від Фонду Вадима Столара: українцям пропонують вибрати пріоритетні напрями
0
Переможниця "Х-Фактора" Аіда Ніколайчук показала свого коханого
0
Експерименти продовжуються: Меган Фокс зробила каре з чубчиком
0
Єфросиніна в ефектному максі та з драматичним мейкапом показала "іспанські вайби"
0
Павло Зібров замилував рідкісним фото з 27-річною донькою та зятем
0
Цибульська пояснила, чому не хоче більше дуетів із колегами
0
Випускали 60 років: General Motors припинять виробництво знаменитої моделі
0
Водіїв старше 65 років можуть позбавити прав - подробиці
0
За що в Україні водії можуть втратити права: повний список порушень
0
ТОП-3 найнадійніших двигунів на думку автоекспертів: вони точно не підведуть
0
Як дізнатися, що біль у грудях – це точно серце: поради кардіолога, які потрібно знати кожному

Нерідко люди скаржаться на неприємні відчуття в ділянці ...

Як почистити рибу без ножа: топ дієвих методів

Чищення риби – це неприємне заняття, яке може спричинити ...

Перевірили можливості iPhone 13 у 2024 році! Все ще найкращий «яблучний» смартфон Apple

Хоча з моменту виходу iPhone 13 минуло вже кілька років, ...