Салати — це загалом корисна їжа. Але деякі салати особливо корисні для здоров’я. І є дослідження, які це підтверджують.
Звичайно, салати бувають і не дуже корисними. Наприклад, такі, у яких ключовими інгредієнтами є майонез чи ковбаса, повідомляє НВ.
Але якщо розглядати більшість популярних салатів, заснованих на овочах, то вони зазвичай корисні для здоров’я.
Саме тому салати є невід'ємною частиною будь-якої здорової дієти.
У цій статті ми розглянемо найкорисніші для здоров’я салати, переваги яких підтверджують наукові дослідження.
П’ять найкорисніших для здоров’я салатів
Важливо пам’ятати, хай яким би корисним був салат «на папері», насправді дуже важливо, щоб його інгредієнти були свіжими.
Також важливо пам’ятати про необхідність дотримуватися помірності в їжі, оскільки будь-яку корисну їжу можна перетворити на шкідливу при переїданні.
Грецький салат
Грецький салат зазвичай включає свіжі овочі, як-от огірки, помідори і червона цибуля, а також сир фета і оливки. Поєднання овочів та корисних жирів робить цей салат гарним вибором для здоров’я серця.
По суті, грецький салат втілює багато ідей, що лежать в основі . Вона заснована також на таких продуктах, як помідори, оливки й оливкова олія, і, як не раз показували дослідження, знижує ризик серцево-судинних захворювань.
Салат зі шпинату
Шпинат — це листовий зелений салат, багатий на вітаміни і мінерали, зокрема вітамін К, вітамін А і фолієва кислота.
Нещодавнє дослідження, опубліковане в Journal of Nutrition, показало, що вживання шпинату допомагає вироблення оксиду азоту, який допомагає знизити кров’яний тиск і поліпшити здоров’я серцево-судинної системи.
Інше дослідження, опубліковане в Американському інституті досліджень раку, показало, що вживання листової зелені, як-от шпинат, ризик розвитку раку.
Салат зі шпинату зазвичай включає свіже листя шпинату, а також такі начинки, як яйця, зварені круто, м’ясо і червона цибуля.
Салат з капусти
Капуста — це ще одна листова зелень, яка багата на вітаміни і мінерали, зокрема вітамін С, вітамін К і кальцій.
Дослідження, опубліковане в International Journal of Molecular Sciences, показало, що капуста містить сполуки, які можуть допомогти запальні процеси в організмі та поліпшити здоров’я серцево-судинної системи. Згідно з іншими дослідженнями, вживання капусти пов’язане з поліпшенням контролю рівня глюкози у крові у людей з діабетом другого типу.
Салат з капусти зазвичай включає сирі листки капусти, а також такі начинки, як морква, кріп, селера, перець, цибуля, помідори тощо.
Салат з кіноа
Кіноа — це безглютенове зерно з високим вмістом білка та клітковини.
Дослідження, опубліковане в Journal of Food Science and Technology, показало, що вживання кіноа допомагає рівень холестерину та зменшити запалення у людей з метаболічним синдромом.
Згідно з іншими дослідженнями, вживання кіноа допомагає збільшити почуття ситості та знизити споживання калорій.
Салат з кіноа зазвичай включає приготовлену кіноа, а також начинки, як-от смажені овочі, горіхи та насіння.
Буряковий салат
Буряк — це коренеплід з високим вмістом антиоксидантів і протизапальних сполук.
Відповідно до різних досліджень, вживання буряків допомагає поліпшити фізичну працездатність і знизити кров’яний тиск. Також нещодавнє дослідження, опубліковане в Journal of Nutritional Science, , що вживання буряків допомагає поліпшити когнітивні функції у людей похилого віку.
Буряковий салат зазвичай включає смажені або мариновані буряки, а також начинки, як-от козячий сир, волоські горіхи і рукола.