Багато фруктів та овочів містять флавоноїди. Дослідження показують, що регулярне вживання продуктів, багатих на ці біоактивні сполуки, покращує когнітивні функції та знижує ризик розвитку деяких неврологічних захворювань, таких як хвороба Альцгеймера та деменція.
Вчені провели дослідження за участю 3500 здорових людей похилого віку. Протягом трьох років частина їх приймали харчові добавки, які містили 500 мг флавоноїдів, зокрема 80 мг епікатехінов, а частина — плацебо, передає МедПравда.
Як показали результати, в учасників, які дотримувалися здорового харчування з великою кількістю флавоноїдів, пам’ять покращилася на 10,5% у порівнянні з контрольною групою та на 16% порівняно з рівнем пам’яті на момент дослідження.
Фахівці вважають, що після 40 років слід приймати полівітаміни з вмістом флавоноїдів. Це допоможе покращити пам’ять.
Продукти, які містять флавоноїди
- Капуста: цвітна, брюссельська, броколі;
- помідори;
- шпинат та зелені листові овочі;
- ягоди: чорниця, малина, полуниця, чорна смородина;
- цитрусові: апельсини, грейпфрути, лимони;
- яблука та груші;
- виноград.