U-News » Здоров'я » Чим корисна оливкова олія та чому вона не підходить для смаження
Всі новини

Чим корисна оливкова олія та чому вона не підходить для смаження

Розповімо, як обрати оливкову олію та за яких умов вона може втратити свою користь.

Сьогодні існує більше ніж 20 різних видів олій, які можна використовувати для їжі. Деякі з них дуже популярні, наприклад, оливкова олія. Вона чудово підходить для салатів і запікання страв, але не підходить для смаження. Це тому, що при нагріванні на високій температурі вона втрачає корисні речовини і має неприємний запах.

Редактори GoToShop розкажуть, чим корисна оливкова олія, на що звертати увагу під час вибору продукту та чому не можна на ній смажити.

Чим корисна оливкова олія

Оливкова олія — це не просто смачний інгредієнт для страв, вона має багато корисних та лікувальних властивостей

  • Для жовчного міхура: її використовують для профілактики застою жовчі. Додавати оливкову олію холодного віджиму слід до салатів разом з лимонним соком чи бальзамічним оцтом — тоді вона матиме максимальну жовчогінну дію.

  • Для судин: оливкова олія робить судини міцними та еластичними, запобігає атеросклероз, судинної сіточки на обличчі та варикозу.

  • Для шкіри: високий вміст вітаміну Е робить оливкову олію холодного віджиму корисною для шкіри. Вона сприяє регенерації, зменшує запалення, знімає подразнення та сухість, оновлює клітини й утримує вологу всередині. Тому оливкова олія допомагає надовго зберегти молодість та здоров’я шкіри.

  • Нормалізує рівень холестерину: оливкова олія містить 60% омега-9, яка допомагає знизити рівень «поганого холестерину» в крові. Але цей продукт не можна вживати у великих кількостях через високий уміст цієї речовини, оскільки це може вплинути на підвищення тиску та проблеми з опорно-руховим апаратом.

  • Для гормональної та репродуктивної систем: вітамін Е, який міститься в оливковій олії, сприяє правильному функціонуванню цих систем.

  • Проти тромбів: оливкова олія містить вітамін К, який відповідає за згортання крові та запобігає утворенню тромбів.

  • Профілактика раку: біофлавоноїди та хлорофіл, які містяться в оливковій олії холодного віджиму, насичують кров киснем та допомагають боротися з вільними радикалами, що можуть сприяти розвитку раку.

Для жовчного міхура: її використовують для профілактики застою жовчі. Додавати оливкову олію холодного віджиму слід до салатів разом з лимонним соком чи бальзамічним оцтом — тоді вона матиме максимальну жовчогінну дію.

Для судин: оливкова олія робить судини міцними та еластичними, запобігає атеросклероз, судинної сіточки на обличчі та варикозу.

Для шкіри: високий вміст вітаміну Е робить оливкову олію холодного віджиму корисною для шкіри. Вона сприяє регенерації, зменшує запалення, знімає подразнення та сухість, оновлює клітини й утримує вологу всередині. Тому оливкова олія допомагає надовго зберегти молодість та здоров’я шкіри.

Нормалізує рівень холестерину: оливкова олія містить 60% омега-9, яка допомагає знизити рівень «поганого холестерину» в крові. Але цей продукт не можна вживати у великих кількостях через високий уміст цієї речовини, оскільки це може вплинути на підвищення тиску та проблеми з опорно-руховим апаратом.

Для гормональної та репродуктивної систем: вітамін Е, який міститься в оливковій олії, сприяє правильному функціонуванню цих систем.

Проти тромбів: оливкова олія містить вітамін К, який відповідає за згортання крові та запобігає утворенню тромбів.

Профілактика раку: біофлавоноїди та хлорофіл, які містяться в оливковій олії холодного віджиму, насичують кров киснем та допомагають боротися з вільними радикалами, що можуть сприяти розвитку раку.

Отже, оливкова олія — це не лише смачний додаток до страв, але й корисний продукт для здоров’я.

Як розпізнати справжню оливкову олію від підробки

Підробка оливкової олії — дуже часто недобросовісні виробники роблять фальшиву олію та продають її як справжню.

За статистикою, майже 90% усіх оливок на землі використовують для виробництва олії. Щоб зробити одну літрову пляшку олії, потрібно близько 1380 оливок, а це 5,5 кг плодів. Тож не дивно, що такий коштовний продукт намагаються використати, щоб збагатитися. В Італії уряд заявив, що лише 4% пляшок оливкової олії, що вивозяться з країни, є справжнім продуктом.

Це є серйозною проблемою і призводить до шкоди для здоров’я та обману споживачів.

Оцінюйте олію за виглядом

Під час вибору оливкової олії необхідно розпочати із оглядин її зовнішнього вигляду. Зверніть увагу на колір оливкової олії. На нього впливають різні чинники: час збору врожаю, стиглість оливок, наявність домішок. Ідеальна оливкова олія буде мати приємний золотистий колір з різними відтінками. 

Уникайте олії з сірим або занадто жовтим відтінком, це може свідчити про неякісний продукт. Але ця порада застосовна тільки до олій у прозорих скляних пляшках. 

Вся справа у смаку

Якість оливкової олії залежить від смаку. У магазині ви, звісно, не зможете спробувати або навіть понюхати олію перед купівлею. Проте є спосіб оцінити її смакові якості. Спочатку вивчіть смакові характеристики олії, подивіться, як вона проявляє себе у процесі приготування різних страв. Після цього вирішуйте, чи вона вам підходить.

Якщо олія задовольняє вас, наступного разу можете купити її без будь-яких вагань.

Смак оливкової олії може бути насиченим, інтенсивним, іноді гірким, солодким, солоним або навіть з кислинкою. Але важливо пам’ятати про водянистість, оцтовий або металевий присмак, а також надмірну гіркоту, які вважаються відхиленням від норми.

Звертайте увагу на упаковку

На упаковці оливкової олії зазвичай можна знайти важливу інформацію про її якість і тип. Ось що ці написи означають:

  • Extra Virgin: цей напис гарантує найвищу якість олії. Вона виготовлена з оливок вищих сортів, за допомогою холодного, механічного віджиму, без застосування хімії. Така олія ідеально підходить для кулінарії та косметичних процедур.

  • Refined: цей напис вказує на те, що олія була очищена або рафінована. Ця олія підходить для смаження та приготування страв на високих температурах.

  • Pomace: ця олія виготовляється із залишків оливок після віджимання. Її використовують, зазвичай, для приготування випічки у ресторанах.

Extra Virgin: цей напис гарантує найвищу якість олії. Вона виготовлена з оливок вищих сортів, за допомогою холодного, механічного віджиму, без застосування хімії. Така олія ідеально підходить для кулінарії та косметичних процедур.

Refined: цей напис вказує на те, що олія була очищена або рафінована. Ця олія підходить для смаження та приготування страв на високих температурах.

Pomace: ця олія виготовляється із залишків оливок після віджимання. Її використовують, зазвичай, для приготування випічки у ресторанах.

Звертайте увагу на літери на етикетці та дізнавайтеся інформацію про батьківщину

На етикетці оливкової олії можуть бути різні знаки, які допоможуть вам зрозуміти, наскільки якісний продукт ви купуєте. Наприклад, якщо ви бачите абревіатуру DOP (Denominacion de Origen Protegida), це означає, що оливкова олія виготовлена з найкращих оливок і розливається в тому ж регіоні, де її вироблено. Це означає, що продукт марковий, виробляється за найвищими стандартами, а його якість постійно і ретельно контролюється.

Також важливо подивитися, з якої країни приїхала оливкова олія. Шість головних країн-виробників оливок — Іспанія, Італія, Ізраїль, Греція, Сирія і Туреччина. Намагайтеся купувати олію, імпортовану саме з цих країн.

Перевіряйте наявність штрих-коду виробника. Якщо олія виготовлена в країні Європейського Союзу, на етикетці повинен бути знак ЄС.

Обирайте правильну тару

Правильна тара для зберігання оливкової олії грає важливу роль. Найкраще використовувати скляні пляшки затемненого кольору. Це захистить продукт від прямих сонячних променів, які можуть вплинути на якість олії. Переконайтеся, що упаковка ціла і герметично закрита, без пошкоджень.

Зверніть увагу на кислотність у цифрах

Ще один важливий показник якості оливкової олії — це її кислотність, яка вимірюється вмістом олеїнової кислоти. Чим нижча цифра кислотності, тим краще якість олії. Для Extra Virgin олії кислотність не повинна перевищувати 1%, для Virgin — 2%, а для рафінованої олії — 1,5%. Ці показники можуть допомогти вам вибрати найякісніший продукт.

Перевіряйте термін придатності

Термін придатності — це важливий момент, про який не слід забувати, коли обираєте оливкову олію. В середньому, цей продукт може зберігатися приблизно 18 місяців після дня виробництва. Тому краще обирати ту олію, яка була виготовлена недавно. Це допоможе забезпечити максимальний смак, аромат і користь для вашого здоров’я.

Смаження — окрема тема

Якщо ви збираєтеся смажити на оливковій олії, знайте, що не всі сорти для цього підходять.

Наприклад, Extra Virgin оливкова олія — не найкращий варіант для смаження. Цінні речовини, які при заправці салатів чи приготуванні соусів оздоровлюють організм, при нагріванні стають не просто не корисними, а й шкідливими.

Щоб приготувати їжу в олії, яка буде безпечною для смаження, краще використовувати рафіновану оливкову олію. Ця олія пройшла спеціальну обробку, яка прибирає з неї корисні речовини, але робить її безпечною для термічної обробки.

Заощадити дозволить мікс

Якісна оливкова олія — досить дорогий продукт. Щоб трішки заощадити, вам допоможе мікс олій з рафінованої олії та олії холодного віджиму. Це здорова альтернатива сорту Extra Virgin.

Вона не так оздоровлює, як чиста Extra Virgin оливкова олія, але її сміливо можна використовувати для смаження, приготування салатів та інших страв. Це дозволяє зекономити гроші, не втрачаючи на якості та безпеці.

Також радимо ознайомитися з актуальними акціями на оливкову олію, щоб купити справді якісний продукт за вигідною пропозицією.

Читай U-News в Google News

Читають Коментують
Щастя уже на порозі: знаки Зодіаку, для яких кінець травня стане приголомшливим
26 648
Названий по-справжньому шкідливий продукт при високому холестерині
21 105
Як виглядає розкішний триповерховий маєток Тіни Кароль
18 222
Названо жирний продукт, який захищає від хвороб печінки і серця
18 110
Кардіологи назвали найбільш корисний для серця овоч
14 122
Неповнолітній син Кадирова вперше виступив на публіці, але ніхто не зрозумів, що він сказав - відео
13 854
Індонезієць через 12 днів після весілля дізнався, що його дружина - чоловік
11 189
Одягнув 13 сорочок, 5 пар трусів і 6 штанів: пасажир знайшов спосіб не платити за багаж у літаку
9 371
Медики назвали продукти, які здатні очистити мозок від алкоголю
9 122
Кардіолог назвала найкорисніші для серця продукти
9 062
Жінка із застряглим міксером у волоссі стала "зіркою" соцмереж
8 798
Чоловік 7 разів зірвав джекпот у лотереї: він поділився секретами успіху
8 362
Онкологи розповіли, які симптоми можуть попереджати про рак підшлункової залози
7 873
У Польщі 13-річна дівчинка несподівано народила під час шкільної екскурсії
0
Як не потрапити в поле зору поліції: 5 ознак, які привертають увагу патрульних
0
Якісний мас-маркет: Ніколас Карма розсекретив вартість луку Джамали (відео)
0
"Таємний коханець" Олі Полякової потрапив у ДТП: що сталося з Владом Міцкевичем (ВІДЕО)
0
Який транспортний засіб неправильно поставили на стоянку? Хитрий тест із ПДР
0
В Україні змінилася процедура обов’язкового техогляду автомобілів
0
Повинен знати кожен: 10 речей, за які українських водіїв може оштрафувати поліція
0
Власникам авто нагадали три важливі правила миття "залізного коня" влітку
0
Як швидко відремонтувати фари і заощадити кошти: лайфхак від механіка
0
П’ять ранніх симптомів, які можуть сигналити про хвороби Паркінсона
0
Вчені назвали одну із причин погіршення роботи серця
0
“Червона рута” зробила Софію Ротару тою, ким вона є: легендарний композитор Володимир Івасюк доклав руку
0
Має знати кожен водій: що робити, якщо автомобіль не заводиться
0
Чому жінки найповільніше худнуть в стегнах, і що можна з цим зробити

Про те, чому при схудненні жінки найповільніше втрачають ...

Названо найнеслухняніших дітей за знаком зодіаку: з ними буде нелегко

Деякі діти відрізняються бунтарським характером і ...

Психолог розповів, до чого призводить відсутність інтимної близькості у жінок

Психолог Джеймс Коан, який представляє університет ...