Здоров’я людини багато в чому залежить від його способу життя, в тому числі від харчування. Багато дослідників стверджують, що на ризик розвитку, а також перебіг різних небезпечних захворювань впливають певні продукти і напої.
Згідно з оглядом, два продукти можуть надавати позитивний вплив відразу по декількох напрямках. Йдеться про буряк і смородину.
Користь буряка в запобіганні розвитку небезпечних захворювань вчені пояснюють дієтичними нітратами, які містяться в ньому, а смородина, в свою чергу, багата важливими для здоров’я антоціанами (рослинними пігментами).
За даними вчених, ці продукти можуть:
- знизити ризик розвитку ішемічної хвороби серця;
- знизити ризик розвитку цукрового діабету другого типу;
- поліпшити показники ліпідного профілю (рівня тригліцеридів, загального холестерину і холестерину ліпопротеїнів різної щільності).
“Однак механізми, за допомогою яких це відбувається, не зрозумілі, і необхідні інші дослідження, щоб зміцнити обмежені в даний час докази”, – підсумували вчені.