Щоб отримати енергію, організм переробляє отриману їжу і напої в калорії. Цей процес називають метаболізмом, або обміном речовин.
Чим він кращий і швидший, тим менша ймовірність набрати зайву вагу і отримати супутні захворювання, відзначають фахівці. Однак, метаболізм можуть уповільнювати деякі продукти.
Велика кількість глютену, крохмалю і фітинової кислоти шкодить обміну речовин. Їх містять макарони, не цільнозерновий хліб і піца. За словами медиків, організм легше перетравлює прості вуглеводи, а значить, метаболізм сповільнюється. Крім того, названі продукти підвищують рівень цукру в крові.
Лікарі вказують, що алкоголь також знижує швидкість обміну речовин: замість того, щоб спалювати калорії, організм працює над детоксикацією шкідливих речовин.
Уповільнюють метаболізм овочі і фрукти, забруднені пестицидами, звичайний йогурт (виняток – грецький) з додаванням цукру, пакетний сік, газована вода, смажена у фритюрі їжа, фермерська яловичина, напівфабрикати і «корисні» злакові батончики.