Йод – дуже важливий мікроелемент, запас якого потрібно поповнювати.
Дефіцит йоду вкрай небезпечний для організму людини, оскільки недолік цього мікроелемента збільшує ризик серйозних захворювань щитовидної залози, органів травлення, він також впливає на розумовий розвиток. Експерти розповіли, як уникнути йододефіциту.
Йод необхідний створення гормонів щитовидної залози, регулюючих метаболізм. Доведено, що тиреоїдні гормони посилюють імунну відповідь організму, захищаючи нас від багатьох недуг.
Організм людини не виробляє йоду, але його можна отримати із певних продуктів. Щоб уникнути йододефіциту, необхідно регулярно та збалансовано харчуватися, вживаючи такі продукти:
- морські водорості - норі, ламінарія, комбу, вакам;
- риба та молюски - тріска, консервований тунець, устриці, креветки;
- кухонна сіль з позначкою "йодована";
- молочні продукти – молоко, сир, йогурт;
- яйця;
- яловича печінка.
Щоб організм засвоював йод, кишечник має бути здоровим. Хвороби кишечника погіршують здатність цього органу всмоктувати корисні речовини, а отже, хоч би скільки ми їли йодовмісних продуктів — позитивного результату не буде.