U-News » Здоров'я » 5 кращих продуктів для швидкої і здорової вечері
Всі новини

5 кращих продуктів для швидкої і здорової вечері

Часто сніданок називають головним прийомом їжі, але вечеря не менш важливий. Від нього залежить якість сну, здоров’я травної системи, процеси відновлення, які йдуть в організмі вночі, ранковий апетит.

Тому до вибору продуктів для вечері варто підходити не менш уважно. Анжеліка Дюваль, лікар-дієтолог, експерт маркетплейсу вітамінів і натуральних продуктів для здорового способу життя iHerb, розповіла, які продукти найкраще підходять для здорової вечері і не вимагають багато часу на підготовку.

Головна складова здорової вечері

Здорова вечеря – це вечеря з білків і овочів. Вживання протеїнів в останній прийом їжі перед сном стимулює процеси синтезу білка, які йдуть в нашому організмі вночі, а овочі, що містять клітковину, необхідні для профілактики затримання їжі в кишечнику. В результаті збільшується м’язова маса, від кількості якої безпосередньо залежить те, наскільки ефективно спалюється жир. М’язи добре витрачають запаси енергії (у вигляді відкладеного жиру) навіть в стані спокою, тому чим їх більше, тим більше ми витрачаємо наші запаси.

Особливо важливо вживати білок в дні, коли ввечері за розкладом заняття в спортзалі, пробіжка або будь-яка інша тренування. Білок, який надійде в організм протягом декількох годин після закінчення фізичного навантаження, піде на відновлення м’язів і будівництво нових м’язових волокон. У такі дні невеликі порції протеїну можна вживати і на ніч: вчені довели, що 40 г казеїну за півгодини перед сном прискорюють посттренувальне відновлення і синтез м’язових білків. Головне пам’ятати, що нам необхідний не тільки білок, але і овочі для правильних процесів травлення.

Кисломолочний сир

Сир ідеально підходить для вечірнього прийому їжі за рахунок високої, збалансованої харчової та енергетичної цінності. На 100 грамів сиру жирністю 9% припадає 16 грамів білка, а вуглеводів — всього 1,5-3 грами. У ньому також міститься незамінна амінокислота триптофан. Вона необхідна для нормальної вироблення серотоніну, при регулярному вживанні якої залежить якість сну.

Ті, хто хоче схуднути, часто вибирають сир зниженої жирності, так як в ньому більше білка і менше калорій. Але варто враховувати, що знижена жирність знижує можливість організму до розщеплення казеїну, а також значно скорочує кількість необхідних нам вітамінів А, Е, D. З такого сиру гірше засвоюється кальцій, а нестача жирів в довгостроковій перспективі чревата сухістю шкіри, ламкістю волосся і нігтів. Тому, якщо скоротити кількість жирів необхідно, варто додатково підтримувати організм легкозасвоюваним кальцієм і корисними жирними кислотами омега-3.

Ще один безсумнівний плюс сиру-його не потрібно готувати. Досить насипати в нього дрібно нарізану зелень, потерти свіжий огірок або дрібно порізаних томатів і вечеря готова. У день тренування в сир можна додати і трохи цукру або варення, їх теж «з’їдять» м’язи. Але тоді таке блюдо потрібно з’їсти вдень, а не на вечерю.

Зелені овочі

Овочі на вечерю-завжди гарна ідея. У них низький глікемічний індекс, а значить, після овочевої вечері не підскочить цукор в крові. У них мало калорій і тільки корисні вуглеводи, а це дозволяє не турбуватися про розмір порції і шкоду для фігури. До того ж свіжі овочі багаті клітковиною, яка при вживанні на ніч стимулює перистальтику кишечника і нормалізує стілець.

Зелені овочі багаті такими речовинами як каротиноїди, зеаксантин і лютеїн, залізо, кальцій, магній і солі фолієвої кислоти.

Також в них багато антиоксидантів, які необхідні організму людини. Антиоксиданти видаляють з організму шкідливі речовини, запобігаючи передчасному старінню організму.

Зелені овочі на вечерю найкорисніше в свіжому вигляді або приготовані на пару. Важливо не готувати їх довго, а Зберегти хрустку текстуру, а значить і необхідні нам вітаміни і мінеральні речовини.

Курка або індичка

Нежирне м’ясо птиці – це практично чистий білок, тому в його користь можна не сумніватися. Крім того, м’ясо індички багате триптофаном, в ньому цієї амінокислоти практично в півтора рази більше, ніж в сирі.

М’ясо птиці бажано варити, тушкувати, запікати або готувати на пару, але не смажити з великою кількістю масла і не поливати жирними соусами. Варіння або гасіння займуть трохи часу, який можна витратити на гарнір — наприклад, нарізати свіжі огірки, броколі, солодкий перець з додаванням свіжої зелені.

Яйця

Яйця – ще один приклад продукту, в якому від природи все збалансовано. У них і достатня кількість білка, і корисні жири з вітаміном А в жовтку, і всього близько 70 калорій в одному вареному яйці. Це легка їжа, яка не викликає тяжкості в животі і наситить м’язи необхідними амінокислотами.

Зручно і те, що варіння яєць некруто або круто займає буквально кілька хвилин. Смажити яйця ввечері не варто — разом з маслом в організм потрапить шкідливий холестерин. Різноманітність можна забезпечити і без смаження: з яйцями і овочами можна приготувати десятки різних салатів, омлетів і сендвічів.

Зелені листові овочі і капуста, редис, ріпа

Калорійність свіжого овоча низька, в 100 г сирого листя міститься 48 Ккал. До складу цього зеленого овоча входять всі незамінні і 18 замінних амінокислот. Така капуста цілком може стати заміною звичного м’яса, так як білка в ній більше, ніж в яловичині, а вміст кальцію вище, ніж в молочних продуктах.

У складі даних овочів є індол-3 карбінол. Науково доведено, що ця речовина зупиняє ріст ракових клітин. Підвищує активність ферментів печінки, які відповідають за знешкодження токсинів, нормалізацію роботи кишечника і уповільнюють розвиток вірусу папіломи людини.

В цілому в раціоні сучасних міських жителів часто недостатньо якісного білка. Причини різні: комусь не вистачає часу навіть на приготування простих продуктів, а хтось просто не любить продукти, які корисно їсти ввечері. В такому випадку ввечері можна підтримати організм протеїновими коктейлями — наприклад, коктейлем для кетодієти з комплексом корисних жирів, електролітів і пробіотиків. Цей коктейль виробляється під власною маркою iHerb, тому в якості білка можна бути впевненими.

Читай U-News в Google News

Читають Коментують
Стало відомо, які продукти різко підвищують рівень цукру в крові
33 254
Медики назвали відмінність пияцтва від алкоголізму
19 216
У Держдумі РФ звинуватили «Чебурашку» у руйнуванні російських цінностей
13 316
Набридло чекати: хлопець розчистив виїзд з парковки за допомогою екскаватора
12 775
Аварія в океані. Вчені вперше зняли зіткнення човна і рідкісної гігантської акули
12 619
Гімнаст протестував "ліжко від занять сексом" на Олімпіаді: що з'ясувалося
10 873
Фанат тату забив майже все тіло чорнилами та приголомшив, який вигляд мав до перевтілення
10 682
Гості на весіллі залишилися голодними після невдалого "жарту" нареченого і нареченої
10 154
"Ходжу в супермаркет з паспортом": 48-річна жінка стверджує, що припинила старішати
9 638
В Україні введуть обмеження для водіїв пенсійного віку: що зміниться
9 547
Конфуз: Порошенко покликав боротися з Московською церквою покійного Майкла Джексона
8 676
Позбавити прав можуть будь-кого: в Україні почали карати водіїв за чужі порушення
8 112
Серцевий напад: непомітна ознака в роті, яка попереджає, що ви в групі ризику
7 693
Як правильно обрізати листя петрушки, щоб росла до пізньої осені
0
Названо три групи продуктів, які наповнюють кишківник руйнівними токсинами
0
5 найбільших шкідників картоплі: як з ними боротися
0
Названо бюджет Олімпійських ігор-2024 у Парижі
0
Інсульт може виявлятися неочевидними ознаками
0
ЗСУ дурять росіян: як українські макети змушують ворога марнувати дорогі ракети
0
Гороскоп на 27 липня для всіх знаків зодіаку: день успішної розумової праці
0
Тіна Кароль чесно сказала, чи робила пластичні операції
0
Надія Мейхер уперше за тривалий час вийшла на зв'язок: де та чим займається зараз артистка
0
Якими автомобілями найбільше задоволені їх власники - дослідження
0
Топ-5 класних авто до 4000 доларів, які можна знайти на українському авторинку
0
Популярна в Україні марка випустила бюджетний позашляховик з величезним запасом ходу (фото)
0
Навіщо на спідометрах сучасних авто нанесені червоні позначки: про цю важливу функцію мало хто знає
0
Цей симптом на обличчі свідчить про високий тиск: що відомо

  Гіпертонія, або підвищений артеріальний тиск, це стан, ...

Чи можна харчуватися лише один раз на день? Вчені дали відповідь

  Сучасний ритм життя часто призводить до того, що людина ...

Як знизити кров'яний тиск за три місяці: вчені назвали п'ять важливих звичок

Велике значення для здорового серця мають фізичні ...