Ми з дитинства знаємо, що їсти каші - це дуже корисно. Але які з них найкращі?
1. Вівсянка
Ця чудова каша дає нашому організму те, чого він гостро потребує ранковий годинник. Клітковина, що міститься в ній, потрапляючи в шлунково-кишковий тракт, обволікає його стінки в'язкою масою, паралельно вбираючи харчове «сміття». Але найголовніше – клітковина надовго насичує організм поживними речовинами. Овес нормалізує травлення та стимулює обмінні процеси. Крім того, біотин, що міститься в цьому злаку, помітно покращує стан волосся, шкіри і нігтів.
2. Рис
Тіамін стимулює діяльність головного мозку, піридоксин підтримує роботу нервової системи, а рибофлавін активізує процеси кровотворення. Рис сприяє очищенню організму від шлаків та токсинів, ефективно поглинає сіль, зміцнюючи тим самим суглоби. Корисні речовини, присутні в рисовій каші, посилюють опірність до різних захворювань. Особливо вона показана діабетикам, оскільки добре знижує рівень цукру на крові.
3. Перловка
Перловка серед інших каш виділяється багатими запасами мелатоніну. Наш організм виробляє цей гормон переважно вночі. Його недолік провокує розлад сну та тривожні відчуття. Тому перлову кашу особливо корисно їсти на вечерю. Ячмінь у кілька разів перевершує інші злаки за вмістом фтору та селену. А ще в ньому присутня велика кількість лізину – речовини, що зміцнює імунну систему та сприяє виробленню природного колагену. Медики рекомендують цю кашу при недокрів'ї, закрепах, колітах, а також як профілактику ожиріння.
4. Пшоно
Вона насичена повільними вуглеводами, рослинними жирами та вітамінами групи B. Останні позитивно впливають на роботу нервової системи, зміцнюють слизові оболонки організму, покращують пам'ять, надають свіжого та квітучого зовнішнього вигляду. Багате пшоно калієм і магнієм, яких постійно потребує серце. Ці мікроелементи зміцнюють серцевий м'яз та кровоносні судини, очищаючи їх від холестерину.
5. Гречка
Гречана каша містить строкатий набір амінокислот, які відповідають за правильне функціонування всіх систем організму. У зернах гречки є рекордна кількість різних мікроелементів: заліза, кобальту, нікелю, магнію, калію. Вони сприяють насиченню киснем клітин організму, і навіть ефективно виводять токсичні речовини. Вітаміни A і E роблять гречку потужним антиоксидантом, що уповільнює процеси старіння і зміцнює імунітет. Приємний бонус до всього перерахованого – чудовий зір та пружна шкіра.