Протизапальна дієта включає суперпродукти, які можуть допомогти полегшити симптоми артриту та артрозу. Для досягнення оптимальних результатів найкраще довгий час дотримуватися цієї системи харчування.
Дієта пропонує інші переваги, наприклад, сприяє зниженню ваги, що приносить користь пацієнтам із запаленням суглобів, оскільки позбавлення від зайвої ваги знижує навантаження.
Фрукти
Щодня їжте не менше трьох-чотирьох порцій свіжих або заморожених фруктів. Фрукти від природи багаті антиоксидантами і антоціанідинами.
Овочі
Щодня вживайте не менше чотирьох-п’яти порцій сирих або варених овочів. Овочі багаті антиоксидантами та протизапальною сполукою, яка називається бета-криптоксантин.
Здорові жири
Не всі жири шкідливі для вас. Щодня вживайте не менше п’яти-семи порцій “хороших” жирів.
- Авокадо
- Холодноводна риба
- Оливкова олія першого холодного віджиму (при приготуванні)
- Горіхи (наприклад, мигдаль і волоські горіхи)
- Насіння
Цільні зерна
Їжте не менше трьох-п’яти порцій цільнозернових і подрібнених зерен в день.
- Ячмінь
- Рис басматі
- Коричневий рис
- Гречана крупа
- Овес
- Дикий рис
Спеції
Замість солі використовуйте спеції для приготування ароматних і корисних страв.
- Перець чилі
- Кориця
- Порошок карі
- Часник
- Імбир
- Розмарин
- Чебрець
- Куркума
Продукти, багаті селеном
Дослідження показують, що селен може мати антиоксидантні властивості.
- Бразильські горіхи
- Пісна яловичина
- Морепродукти (наприклад, краб, тріска, устриці, креветки, тілапія і тунець)
- Зародки пшениці
Чай і вода
Випивайте від двох до чотирьох чашок зеленого, білого чаю або чаю улун в день. Уникайте зневоднення і пийте багато води протягом дня.