Хліб усьому голова і не тільки за столом, а й навіть на городі – з сухого хліба готують добрива.
На жаль, трапляється так, що хліб (свіжий і не дуже) часто покривається пліснявою, особливо якщо зберігати його в поліетиленовому щільному пакеті.
Чи можна їм удобрювати грядки?
Зачатки цвілі на хлібі ще можна обрізати, а м’якуш пустити на грінки або панірувальні сухарі.
Але це невдалий варіант порятунку продукту, що псується, коли не піднімається рука викинути хліб. Доведено, що цвілий хліб не варто істи.
Можна приготувати добриво для городніх культур, але вас бентежить розмаїття плісняви та грибка.
Добриво із запліснявілого хліба
Насправді боятися тут нема чого.
Саме вкритий буйним грибковим нальотом хліб вважається першим другом для рослин. Тому можна без побоювання везти його на дачу або готувати добрива для кімнатних рослин.
Виявляється, мікроорганізми, що оселилися на шкірці і в м’якуші, найсприятливішим чином впливають на культурні рослини.
Опинившись у грунті, вони виконують роль антибіотика натурального походження.
Після такого підживлення помітно знижується розвиток хвороботворних мікроорганізмів.
А щоб знизити концентрацію солі в запліснявілому хлібі, його необхідно попередньо замочити в чистій воді.