Любителі кави, які випивають на день приблизно по дві чашки цього напою, мають більше шансів прожити довше, ніж ті, хто не п’є, з’ясували вчені.
Згідно з дослідженням, проведеним британським Агентством з вивчення раку та Імперським коледжем Лондона, найчастіше вживання кави сприяє зниженню ризику смерті від низки захворювань.
Вчені стверджують, що найбільш очевидним є взаємозв’язок між вживанням кави та зниженням ризику смерті від захворювань кровоносної системи та органів травлення.
Це одне з наймасштабніших подібних досліджень. У ньому взяли участь понад 500 тисяч людей старших 35 років із 10 європейських країн. Спостереження велися протягом 16 років. Дослідження опубліковане у науковому журналі Annals of Internal Medicine.
“Ми з’ясували, що вживання кави знижує ризик смерті, особливо смерті від захворювань кровоносної системи та органів травлення”. – каже один із дослідників Марк Гюнтер з Агентства з вивчення раку.
Чи будь-яка кава корисна
Вчені наголошують, що, незважаючи на різні традиції у приготуванні та вживанні кави у різних європейських країнах, результати були фактично однаковими у всіх регіонах. Це означає, що і еспресо, і капучіно можна вважати однаково корисними.
Серед європейців найбільше кави за день випивають датчани – в середньому 900 мл на день, найменше п’ють її, як не дивно, італійці – 92 мл на день.
“Наше дослідження дає важливе розуміння можливого механізму позитивного впливу кави на стан здоров’я”, – наголошує вчений.
Як з’ясувалося, ті, хто звик пити багато кави, відчували себе молодшими, і, як правило, вони з більшою ймовірністю виявлялися любителями алкоголю, курцями, а також їли більше м’яса та менше овочів та фруктів.
Як припускають вчені, такий ефект дає не кофеїн, що міститься у цьому напої. Дослідження якраз не виявило будь-якої залежності між покращенням здоров’я та звичкою пити декофеїнізовану каву. Результати тих, хто пив звичайну каву та декофеїнізовану, виявилися однаковими.
Справа не в кофеїні
Згідно з припущенням дослідників, вся справа в антиоксидантах, що містяться у каві.
Як з’ясувалося, ті, хто звик пити багато кави, відчували себе молодшими, і, як правило, вони з більшою ймовірністю виявлялися любителями алкоголю, курцями, а також їли більше м’яса та менше овочів та фруктів.
З групи, яка брала участь у дослідженні, за 16 років померло майже 42 тисячі осіб – від різних хвороб, у тому числі від раку, захворювань кровоносної системи та серцевих нападів.
Як з’ясувалося, у чоловіків, які вживали більше кави, ризик смерті був нижчим на 18%, ніж у тих, хто відмовлявся від кави або пив її у невеликих кількостях.
Серед жінок такий ефект менш виражений: ризик смерті для них виявився на 8% нижчим, ніж для жінок, які пили каву в невеликих кількостях або зовсім відмовлялися від неї
Ще одне дослідження
Аналогічне дослідження провели американські вчені з Університету Південної Каліфорнії – його результати також опублікував Annals of Internal Medicine.
Загалом в американському дослідженні взяли участь понад 185 тисяч людей різної етнічної приналежності – латиноамериканці, афроамериканці, що у США японці та європейці.
Важливо, що результати дослідження вчених із США виявилися аналогічними висновкам їхніх британських колег.
За даними американського дослідження, у людей, які випивають одну чашку кави на день, ризик померти від серцево-судинних захворювань, інсульту, раку, хвороб органів дихання та нирок був меншим на 12%.
У тих, хто зазвичай випивав від двох до трьох чашок кави на день, ризик смерті знижувався на 18%.