Розвінчуємо мовні міфи про синю ягоду.
У світі ягід існує багато смачних і корисних представників, одну з них ми особливо любимо, проте часто називаємо неправильно, як і деякі інші. А тим часом темно-синя ягода, відома своїм насиченим смаком та користю для здоров'я, має в українській мові аж дві офіційні назви, повідомляє Телеграф.
Отже, кущова рослина родини брусницевих з темно-синіми їстівними ягодами називається лохина. Вона росте переважно на торф'яних болотах та в субальпійському поясі гір, і належить до тієї ж родини, що й чорниця та брусниця, що пояснює їхню схожість. Інша назва лохини – буяхи.
Ця рослина поширена в західному і центральному Поліссі, зрідка в лівобережному Поліссі, в Карпатах. Ягоди буяхів споживають свіжими та переробленими. Їх сушать, використовують для виготовлення соків, компотів, варення, вин, джемів, желе, мусів, смузі.
Коли йдеться про темно-синю ягоду, що росте на болотах та в горах, в українській мові можна вживати як назву "лохина", так і "буяхи". Обидві назви є правильними та взаємозамінними. Знання правильних українських слів не лише збагачує наш словниковий запас, але й допомагає краще розуміти багатство природи та мови.