Щоб жити здоровим життям, потрібно правильно харчуватися. Втім, навіть корисні продукти можуть завдати шкоди організму, якщо ними зловживати або не приготувати належним чином.
Які здорові продукти можуть потенційно становити токсичну загрозу, і як переконатися, що їхнє споживання безпечне, на ці та інші питання відповіла доктор медичних наук та лікар Бет МакКемпбелл.
За словами МакКемпбелл, здорові продукти можуть становити загрозу для людини з кількох причин: може бути алергія на продукт, але вона про нього не здогадується, чи шкоду здоров'ю може завдати зіпсована чи неправильно приготовлена їжа.
Коричневий рис
Він багатий на поживні речовини і клітковину. Однак може містити неорганічний миш'як. Через постійну дію миш'яку може збільшити ризик серцевих захворювань та діабету 2 типу, а також раку шкіри, сечового міхура та печінки.
Продукти, що містять коричневий рис, дійсно можуть збільшити вміст канцерогенного важкого металу, миш'яку, оскільки він накопичується в інших здорових, наповнених клітковиною та багатих на антиоксиданти зовнішні шари зерна. З білого рису вони видаляються під час обробки, а коричневому рисі загалом на 80% більше неорганічного миш'яку, ніж у білому.
Як самостійне блюдо і продукти на основі коричневого рису можна споживати, він набагато корисніший за білий рис, але слід пам'ятати, що їсти його потрібно в помірних кількостях.
Молюски
Мідії, устриці, молюски, морські гребінці, краби, креветки, омари тощо можуть становити токсичну загрозу вашому здоров'ю в залежності від того, що ці організми споживали, перебуваючи в морі, і цей ризик зараження особливо поширений у молюсків. Усередині молюсків можуть накопичуватися токсини від дрібних морських організмів (динофлагелят або діатомових водоростей). Тому ви можете ними отруїтися.
Непастеризований сир
Він може бути потенційно токсичним, оскільки відсутність пастеризації спричиняє накопичення в ньому різних шкідливих бактерій, які можуть загрожувати вашому здоров'ю. Серед найнебезпечніших захворювань, які викликає такий сир, – листерія та кампілобактеріоз.
Косточкові плоди
Вишні та інші кісточкові фрукти, такі як персики, абрикоси та сливи можуть бути потенційно токсичними, оскільки містять ціаногенні сполуки, які ваше тіло може перетворити на отруйний ціаністий водень. Однак шанси, що ви отруїтесь ціанідом, відносно невеликі, якщо тільки не зловживати і не їсти ці продукти разом із кісточками.
Мед
Хоча мед може принести ряд переваг для здоров'я, у непастеризованому стані цей підсолоджувач може містити отруйні алкалоїди, які здатні викликати головний біль, запаморочення, нудоту та блювання. Він також може містити сиротоксини, які призводять до паралічу та навіть смерті. Мед також може бути чутливим до забруднення важкими металами миш'яком, ртуттю, кадмієм та свинцем.
Зокрема, для немовлят мед становить потенційну небезпеку. Це тому, що мед містить бактерію за назвою C. botulinum, яка здатна утворювати токсин у кишечнику дитини, викликаючи рідкісну, але смертельну хворобу під назвою дитячий ботулізм.
Паростки
Хоча паростки мають репутацію поживної здорової їжі, багатої клітковиною, вітамінами та мінералами, а також низьким вмістом натрію, жиру та калорій, ця молода зелень може бути потенційно токсичною, якщо її ретельно не вимити перед їжею. Вживання сирих пагонів, таких як люцерна, квасоля або будь-які інші паростки, може призвести до харчового отруєння сальмонелою, кишковою паличкою або листерією. Ретельне приготування пагонів вбиває шкідливі мікроби та зменшує ймовірність харчового отруєння.
Попкорн у мікрохвильовій печі
Сам попкорн вам не нашкодить, проте хімічні речовини, що містяться у внутрішній частині пакетів попкорну, можуть підвищити ризик розвитку раку. Коли попкорн готується в мікрохвильовій печі, підкладка пакета розкладається таким чином, що може забруднити солоні зерна всередині.