Середина жовтня, а городи українців рясніють гарбузами. Це і не дивно, по-перше – гарбузи збирають до листопада, а по-друге, господарі знаючи, що за прогнозом буде тепла осінь, цього року не квапилися з посадкою пізніх сортів, розповідають агротехніки.
Вони порадили виданню Господа.com.ua, як визначати стиглість гарбузів, а також як правильно їх збирати й зберігати.
Усі ознаки зрілості гарбуза
- Листя рослини жовтіє і всихає, а плід набуває насиченого забарвлення, відповідного сорту, наприклад, стає яскраво помаранчевим, темно зеленим або покривається контрастними смужками.
- Зверніть увагу на плодоніжку: якщо вона пожовкла, одеревіла або висохла, значить гарбуз дозрів.
- Ще одна ознака зрілості – тверда шкірка, яка при постукуванні видає чіткий і дзвінкий звук.
Якщо гарбуз не встиг дозріти
Буває, гарбуз не встигає визріти до осінніх заморозків, що особливо часто відбувається з пізньостиглими сортами. У такому разі овоч прибирають раніше терміну, і плід доходить вже при домашньому зберіганні.
Як збирати гарбузи
- Вам знадобиться лише гострий ніж чи секатор. Попередньо продезінфікуйте лезо інструменту рідиною, що містить спирт, щоб не занести в овоч грибкові захворювання.
- Відріжте плодоніжку гарбуза, залишаючи у неї хвостик довжиною близько 5-10 см.
Готуємо гарбузи до зберігання
- Протріть гарбузи сухою ганчіркою, щоб прибрати зі шкірки зайву вологу та бруд.
- Огляньте плоди та відбракуйте екземпляри зі слідами гнилі. Такі гарбузи не зберігатимуться довго, тому по можливості з’їжте їх у першу чергу, видаливши пошкоджену м’якоть.
- Якщо на гарбузі є невеликі тріщини, замажте їх зеленкою. Дезінфекція «ран» запобігає попаданню грибка в овоч.
Як правильно зберігати гарбузи
Як повністю стиглі, так і недозрілі плоди слід тримати в однакових умовах.
- Виберіть для них сухе та темне приміщення з гарною вентиляцією, де підтримується температура в межах 18–20 градусів. Переконайтеся, що гарбузи будуть далеко від нагрівальних приладів та прямих сонячних променів.
- Розкладіть гарбузи плодоніжками вгору на піддонах або полицях так, щоб плоди не стикалися один з одним.
- В ідеалі, можна обернути кожен із них у папір чи газету. Він буде вбирати зайву вологу.