З посиланням на підсумки досліджень вчених, алкоголь може бути вельми абівалентним продуктом для мозку.
Одночасно може знижувати ризики виникнення серцевого нападу, але давати старт у розвиток інших серйозних захворювань.
– Так, у будь-якій кількості алкоголь шкідливий, – пояснили вчені. – Отже абсолютно будь-яка доза, навіть найменша – вже вступ до зони ризику. І саме так кажуть лікарі. Але у абсолютних непитущих шансів стати жертвою інфаркту навіть більше, ніж у тих, хто «пропускає по чарці». Тільки тут треба чітко розуміти, що йдеться про мінімальні дози.
Дослідники з Бостона розповіли, як саме алкоголь впливає на наш організм.
Вони припускають, що в невеликих кількостях алкоголь може посилювати рівень «хорошого» холестерину та зменшувати рівень білка фібриногену – це один із головних факторів згортання крові.
Алкоголь та мозок
Вчені повідомили про те, що всі ті, хто пив спиртне у скромних кількостях, активність у мигдалеподібному тілі була знижена.
– Мигдалеподібне тіло – ця частина мозку, яка відіграє ключову роль у створенні наших емоцій та страху, – розповіли вони. – Коли це мигдалеподібне тіло перезбуджене, воно починає включати симпатичну нервову систему. Тобто, починає діяти цей механізм «бий або біжи». Процес стимулює підвищення артеріального тиску, посилюючи запалення.
Як розповів один із авторів дослідження Ахмед Тавакол, саме подібні зміни у мозку і відповідальні за захисний ефект, який повідомляє алкоголь серцю.
А трохи – це скільки?
– Наше дослідження стосується лише тих, хто випиває дуже мало алкоголю, – будь-яке перевищення дози – вкрай небезпечне, – розповіли експерти. – Ризики розвитку серцево-судинних захворювань, інсультів та інфарктів збільшуються у рази.
Дослідники виявили – абсолютно будь-яка кількість алкоголю збільшує ризик розвитку раку, тому дуже важливо знайти альтернативні виливам методи зменшення стресу.