Вітаміни групи В, здорові жири, ресвератрол. Медики радять включати в щоденний раціон джерела речовин, які ефективно забезпечують підтримку мозку, допомагають зберігати його активність і захищають від вікових порушень.
Вітаміни групи В (В6, В9 і В12). Мозок з віком. може втрачати свій обсяг. Це не тільки призводить до погіршення пізнання і рухових функцій, але також збільшує ризик інсульту і ранньої смерті на 96 і 58 відсотків відповідно.
Одним з головних факторів такого зменшення мозку є хвороби серця, зокрема, ішемічна хвороба серця. Вітаміни B6 (піридоксин), B9 (фолат) і B12 (Кобаламін) нейтралізують дію амінокислоти гомоцистеїну, через яку підвищується ризик гіпертонії і серцевих захворювань, що сприяють скороченню обсягу мозку.
Всі три вітаміну B доступні у вигляді добавок, а також їх можна отримати з харчових джерел:
- Піридоксин, який сприяє виробництву нейротрансмітерів, міститься в коричневому рисі, сочевиці, м’ясі, рибі і молочних продуктах.
- Фолат, який стимулює розвиток мозку і уповільнює його атрофію, присутній в листової зелені, фруктах і субпродуктах.
- Кобаламін, який допомагає метаболізувати жирні кислоти, необхідні мозку, міститься в рибі, м’ясі і молочних продуктах.
Здорові жири. Жири мають погану репутацію через ту роль, яку холестерин грає в розвитку ішемічної хвороби серця. Але не всі жири шкідливі – деякі дійсно корисні для серця і мозку.
Компоненти жирних кислот омега-3, звані DHA (докозагексаєнова кислота) і EPA (ейкозапентаєнова кислота), є важливими компонентами клітинних мембран мозку. Високі рівні цих жирних кислот пов’язані з великим об’ємом мозку, а їх недолік в організмі сприяє віковому зниженню когнітивних функцій, деменції, депресії і біполярному розладу.
Щоб отримувати здорові жири, їжте рибу, горіхи, яйця і деякі фрукти.
Поліфеноли. Рослини повні природних хімікатів, які приносять користь мозку, а також іншим органам вашого тіла. Деякі з цих хімічних речовин – поліфеноли – відомі своїми потужними антиоксидантними, протизапальними і нейропротекторними ефектами.
Гранатовий сік відомий як один з кращих джерел настільки корисних для мозку поліфенолів. Дослідження говорять, що щоденна порція граната може покращувати пізнавальні функції і пам’ять. Гранатовий сік також допомагає боротися з ожирінням і високим рівнем цукру в крові, які є факторами ризику захворювань, що сприяють усадці мозку.
Ресвератрол. Цей фенол міститься у винограді і темних фруктах. Дослідження показують, що постійне споживання ресвератролу збільшує обсяг гіпокампу – частини мозку, яка управляє формуванням довготривалої пам’яті. Ресвератрол також допомагає захистити мозок від вільних радикалів і окисного стресу, які призводять до загибелі клітин мозку.