Людям часто складно відмовитись від нездорової їжі. Також це стосується цукру. Так, іноді вони навіть влаштовують собі челендж "30 днів без цукру". Проте не обов'язково тримати себе у сурових рамках, щоб ваше харчування допомагало здоров'ю.
Про це розповіла лікарка-терапевтка та дієтологиня Олеся Добрянська у подкасті "Говорять медики" від МОЗ України.
Вона зазначає, що зі нездоровою їжею варто вибудувати кордони, тобто обмежити її споживання. Адже відмовлятись категорично – не обов'язково.
Вона додала, що харчування у житті людини повинне мати довготривалу перспективу. Варто вивчати етикетки продуктів, де зазначена їхня харчова цінність, щоб розуміти, що саме ми споживаємо в раціон. І читати етикетки, і харчова грамотність – це одна зі здорових звичок, наголошує дієтологиня.
Також Олеся Добрянська відповіла на запитання щодо демонізації цукру та його добової норми для людини.
"ВОЗ рекомендує мінімізувати. Говорить про 50 г на добу, або краще ще, коли 25 г. Але зараз експерти з харчування і всі науковці більше переймаються тим, чого немає в людей в раціоні, ніж те, що є", - поділилася Добрянська.
Лікарка додала, що нам варто зосередитись на популяризації здорового харчування, тобто вживанні овочів, фруктів, а не на демонізуванні поганого. Якщо зосередитись на вживанні здорової їжі, то вона просто витіснить продукти з високим рівнем цукру.