Кращі сорти груш дарують щедрий урожай, і навіть посадивши лише декілька грушевих дерев, ви не пожалкуєте — їх можна висушити і використовувати в узварах, робити желе та варення.
Сорти, які заполонили прилавки
Один із найпопулярніших сортів груш, які можна знайти в магазинах — груші англійської селекції «Вільямс». Вважають, що сорт вивели у XIX столітті, а пізніше з’явилися вже різновиди сорту: «Вільямс літній» (Дюшес), «Вільямс зимовий» (Кюре), «Вільямс червоний» (Руж Дельбара). Наразі дуже цінується літній сорт «Пакхам».
«Вільямс літній» (Дюшес літній)
Еталонний пізньолітній сорт. Плоди достигають під кінець серпня, можуть зберігатися 1,5 місяці. Дерево середньоросле, до 3 метрів заввишки. Врожайність — 80–120 кг із дерева. Плодоносити сорт починає на 6–7-й рік.
«Вільямс зимовий» (Кюре)
Плоди збирають в кінці серпня, зберігаються вони до початку грудня. Дерево виростає до 6 метрів. Врожайність — до 250 кг із дерева. Плодоносити починає на 5-й рік.
Червона груша «Вільямс» (Руж Дельбара)
Плоди з червоною шкіркою достигають до кінця серпня. Дерево має характерну червонувату кору на гілках, виростає до 3 м заввишки. Урожайність нижча, ніж у «Дюшеса». Плодоносити починає на 5-й рік.
«Лісова красуня»
Вітчизняний сорт прекрасно пристосований до українського клімату і рясно плодоносить навіть на бідному ґрунті. У догляді зовсім не вибагливий і не боїться морозу. М’якоть плодів ароматна, масляниста, чудово підходить для консервування.
«Конференція»
Один із найпопулярніших сортів, який вирізняється солодкими, ніжними й соковитими плодами без кислинки. Має високу морозостійкість і добре зберігається тривалий час.