В Україні ціни на хліб найближчим часом зростатимуть помірно – максимум на 1,5-2% щомісяця. Різкого стрибка вартості або дефіциту продукту українцям не варто очікувати, ситуація залишається стабільною.
Про це розповів член Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин в коментарі ЗМІ. Попри економічні виклики та загальне підвищення вартості життя, українці можуть бути відносно спокійними щодо цін на один із базових продуктів харчування – хліб.
За словами Пендзина, суттєвого стрибка цін не передбачається. Фахівець пояснив, що хліб масових сортів в Україні дорожчатиме поступово. Зокрема, очікуване зростання не перевищить 1,5-2% на місяць, що в умовах високої інфляції виглядає досить стримано.
Олег Пендзин розповів, що причиною такої стабільності є державний контроль над цінами на хліб масових сортів. Виробники, прагнучи уникнути удару по кишенях населення, вдаються до перерозподілу витрат. Основне підвищення цін перекладається не на хліб, а на продукцію преміум-сегменту – торти, печиво та інші кондитерські вироби.
“Така модель дозволяє тримати приріст вартості хліба у межах 1,5-1,8% на місяць, забезпечуючи доступність продукту для широкого загалу українців”, – зазначив Пендзин. Він підкреслив, що навіть за умов інфляції, яка за квітень склала близько 14,6%, ринок хлібобулочних виробів демонструватиме стабільність.
За даними порталу “Мінфін“, середня ціна пшеничного хліба в роздрібних мережах коливається від 43,49 до 44,10 грн за буханець вагою 600-650 грамів. Враховуючи озвучене темпи зростання, найближчими місяцями підвищення цін буде незначним і не вдарить сильно по споживчих витратах.
Експерт заспокоїв українців: черг за хлібом чи ажіотажу, який ми пам’ятаємо з історії, не буде. Підвищення цін триматимуть у контрольованих межах, щоб уникнути соціальної напруги.