Авторка українського YouTube-каналу "Городниця з Одеси" 10 серпня розповіла, як за допомогою оброблення спиртовим розчином прискорити дозрівання томатів.
"З наближенням осені ми стикаємося з потребою прискорити дозрівання томатів і не втратити врожай. Що зазвичай для цього радять? Наприклад, покласти в теплицю стиглі томати, яблука або банани. Але в мене є пропозиція краща. Хочу познайомити вас із дуже старим, простим і ефективним прийомом, який дійсно сприяє дозріванню, покращує їхній смак, соковитість і зовнішній вигляд", – зазначила блогерка.
Вона рекомендувала обробляти томати розчином горілки. За словами городниці, цю пораду вона прочитала колись давно в журналі й відтоді застосовує на практиці.
"Уже дуже давно наука у процесах регулювання росту рослин і дозрівання плодів відводить важливу роль фітогормональній дії етилену. Чим легше спирт, тим краще він засвоюється рослиною і включається у процес її обміну речовин. У результаті прискорюється процес дозрівання плодів, поліпшується їхній смак, соковитість, зберігається зовнішній вигляд. Тож що робимо? – розповіла вона. – Усього-на-всього необхідно обприскати листя томатів водним розчином горілки або самогону".
Пропорції та приготування
- Одну склянку горілки розведіть у 10 л води.
- Перелийте розчин у розпилювач і щедро обробіть листя томатів у безвітряну погоду вранці або ввечері, коли немає спеки, щоб спирт не випаровувався.
- Оброблення можна повторити за тиждень.
Городниця додала, що таке оброблення підійде і для перців із баклажанами. Вона назвала цей метод "томати під мухою".