Смачне молоко не обов’язково корисне – воно може містити замінники жиру та шкідливі домішками. На щастя, є кілька простих способів відрізнити натуральний продукт від підробки, і для цього не потрібно здавати його в лабораторію.
Натуральне молоко має ніжний кремовий смак, легкий аромат вершків і не залишає неприємного присмаку. Але підробка може бути настільки якісною, що виявити її ви зможете тільки завдяки тестам.
Що можуть додавати в молоко
Недобросовісні виробники нерідко знежирюють молоко та замінюють тваринний жир на дешеві рослинні аналоги – пальмову, рапсову, кукурудзяну, соєву або гірчичну олію.
Щоб продовжити термін зберігання, додають соду чи антибіотики. А для збільшення густини – крохмаль або крейду.
Такі «покращення» можуть викликати проблеми з травленням, погіршити роботу нирок і печінки. А в довгостроковій перспективі навіть спричинити хронічні захворювання.
Домашні тести на якість
Тест з лимонною кислотою та оцтом. Налийте пів склянки молока, додайте дрібку лимонної кислоти і чайну ложку оцту. Якщо рідина почне активно пінитися і шипіти, у складі, ймовірно, є крейда.
Тест на краплю. Капніть молоко на сухий ніготь (найпростіше це зробити піпеткою або зі шприца). Якщо крапля зберігає форму й не розтікається, перед вами натуральний продукт. Розбавлене молоко одразу стече.
Тест з йодом. Налийте в блюдце 1–2 ложки молока і капніть кілька крапель йоду. Якщо воно посиніє, в ньому є крохмаль. Якщо набуде коричневого відтінку, значить, натуральне.
Тест з лакмусовим папірцем. Раптом у вас в господарстві він є, опустіть смужку в молоко. Посиніння папірця означає наявність соди. Якщо колір не змінився, продукт без домішок.
Перевіряючи продукт вдома, ви зможете убезпечити себе та близьких від сумнівних замінників і насолоджуватися по-справжньому корисним молоком.