Український ресторатор Євген Клопотенко не став би робити так, як вчинив його колега, український ресторатор Михайло Кацурін, реагуючи на масове отруєння людей після відкриття його нового ресторану у Львові.
Свою думку Клопотенко озвучив у новому випуску шоу "Гуртом та вщент", запис якого 31 серпня опублікували на YouTube-каналі українського волонтера Сергія Притули.
"Давай уявимо, що люди прийшли у твій заклад і після цього злягли в лікарню пачками. Що б ти робив?" – запитав у ресторатора Притула.
"Якщо чесно, що я думаю? Я б так не робив. Люди отруїлися, ти визначив причину, закрив заклад, викликав Держспоживслужбу, вона проаналізувала, зробила висновки. Я б просто не робив навколо... Але це гарний хід, тому що люди все одно про це почули б і все одно цей львівський "Китайський привіт" у всіх на вустах. Думаю, люди туди точно будуть ходити. Це така гарна супервзаємодія, навіть якщо це точно погано, – заявив ресторатор. – Комунікаційно воно людям зайшло".
За словами Клопотенка, сам він у такій ситуації записав би відео з вибаченнями. Відповідаючи на запитання Притули, чи були в Україні випадки, коли заклади назавжди зачинялися після масового отруєння людей, Клопотенко відповів негативно.
"Коли працюєш із їжею, рано чи пізно ти по-любому когось отруїш", – заявив Клопотенко.
Ресторан "Китайський привіт" Кацуріна у Львові відкрили 13 липня. У день відкриття ресторану стояла величезна черга. 16 липня Кацурін повідомив, що отруївся у своєму ресторані, додавши, що перебуває в інфекційній лікарні. 17 липня поліція відкрила кримінальне провадження за ч. 1 ст. 325 (порушення санітарних правил і норм щодо запобігання інфекційним захворюванням і масовим отруєнням). Санкція статті передбачає штраф від 1 тис. до 3 тис. неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арешт строком до шести місяців, або обмеження волі на строк до трьох років, або позбавлення волі на той самий строк.
22 липня Державна служба з питань безпеки харчових продуктів та захисту прав споживачів повідомила, що під час перевірки в ресторані Кацуріна виявили низку серйозних порушень. Зокрема, лише семеро із 23 працівників мали медичні книжки. Окрім того, у ресторані не було контролю температурних режимів зберігання продуктів, а відповідних чек-листів і журналів комісії не надали.
23 липня Кацурін заявив, що загалом у його ресторані отруїлося разом із ним 119 осіб. Із 5 серпня ресторан знову працює. Заклад оштрафували на 48 тис. грн.