Інсульт є однією з провідних причин смерті та інвалідності в усьому світі, причому високий кров’яний тиск відіграє роль у 57% випадків інсульту. Харчування має велике значення як для здоров’я серця, так і для ризику інсульту, а багаті на поживні речовини продукти, як-от молочні, можуть мати вирішальне значення.
Насправді, молочні продукти є ключовою частиною дієти DASH (дієтичні підходи для зупинки гіпертонії), яка робить акцент на знежирених молочних продуктах, фруктах і овочах, і пов’язана зі зниженням кров’яного тиску та ризику інсульту.
Серед молочних продуктів йогурт займає особливе місце завдяки своєму вражаючому складу поживних речовин. Дослідження показують, що вживання йогурту може допомогти знизити кров’яний тиск і поліпшити судинну функцію, особливо у людей з гіпертонією. «Нижчий кров’яний тиск означає знижений ризик інсульту, що робить молочні продукти, зокрема йогурт, сприятливим для серця вибором», — пояснює Барбара Барон, магістр медичних наук, дипломована дієтологиня.
Продовжуйте читати, щоб дізнатися, чому йогурт може бути одним із найкорисніших молочних продуктів для підтримки здорового кров’яного тиску та зниження ризику інсульту.
Чому йогурт може допомогти запобігти інсульту?
Він насичений корисними бактеріями, які підтримують здоров’я кишківника
Однією з можливих причин, чому йогурт може знизити ризик інсульту, є вміст у ньому пробіотиків. Пробіотики підтримують здоровий мікробіом кишківника, а дослідження показують, що здоровий кишківник тісно пов’язаний з іншими аспектами здоров’я, такими як кров’яний тиск і запалення. Збалансований кишківник сприяє виробленню корисних сполук — як-от деякі коротколанцюгові жирні кислоти — які підтримують здоров’я серця. З іншого боку, дисбаланс «хороших» і «поганих» бактерій у кишківнику пов’язаний з підвищеним кров’яним тиском, що, своєю чергою, підвищує ризик інсульту.
«Оскільки йогурт містить корисні бактерії, його вживання може збільшити кількість пробіотиків, поліпшити мікросередовище кишківника і надати низку сприятливих ефектів на організм людини, тим самим знижуючи ймовірність інсульту», — каже Рейна Франко, магістр медичних наук, дипломована дієтологиня.
Щоб переконатися, що ви отримуєте достатньо пробіотиків, перевіряйте на етикетці наявність напису «живі та активні культури».
Він багатий на корисні для серця поживні речовини
Йогурт містить важливі поживні речовини, як-от кальцій і калій — обидва є центральними для дієти DASH — які допомагають регулювати кров’яний тиск, зазначає Меган Хафф, дипломована дієтологиня. Дослідження послідовно пов’язують ці поживні речовини з нижчим ризиком високого кров’яного тиску та інсульту.
Для додаткової користі для здоров’я серця спробуйте поєднувати йогурт з багатими на калій фруктами, як-от банан, гранат, ківі або вишня.
У ньому багато білка
Одна склянка звичайного нежирного йогурту містить близько 14 грамів білка, а в густому йогурті (грецькому) міститься ще більше — 25 грамів на склянку. Цікаво, що дієта з високим вмістом білка може опосередковано знижувати ризик інсульту, підтримуючи здорову масу тіла. «Білок допомагає вам залишатися ситими під час прийомів їжі, потенційно зменшуючи переїдання і сприяючи здоровій вазі», — каже Хафф. «Підтримання здорової ваги може допомогти захистити від інсульту».
Як насолоджуватися йогуртом?
Цікаво, як ви можете додати більше йогурту у свій раціон? Ось кілька порад, схвалених дієтологами, які роблять вживання йогурту щодня легким (і смачним):
- Покращуйте свій сніданок: «На сніданок або перекус викладіть йогурт шарами з фруктами та посипте горіхами або цільнозерновою гранолою, щоб отримати простий парфе в середземноморському стилі», — каже Барон. Ви також можете додати ложку йогурту в ранкову миску вівсянки або змішати його в смузі.
- Використовуйте йогурт у заправках і соусах: Від дзадзикі до вершкового соусу тахіні, йогурт додає поживність і пікантний присмак до домашніх салатних заправок і соусів.
- Зробіть йогуртову плитку: Хочете отримати смачні ласощі, які можна взяти з собою? «Викладіть йогурт на папір для випічки, додайте зверху трохи ягід або горіхів і поставте в морозилку, поки він не затвердіє», — пропонує Хафф.
- Використовуйте його як замінник сметани: Замість того, щоб брати сметану для печеної картоплі, чилі або тако, спробуйте йогурт. «Ви отримаєте таку ж кремову текстуру і пікантність, але з більшою кількістю білка — додатковий бонус для здоров’я серця і кісток», — додає Барон.
- Додайте його до вафлі: «Полийте теплу вафлю ванільним йогуртом зі зниженим вмістом цукру, посипте корицею, додайте свіжі ягоди і трохи кленового сиропу», — пропонує Барон. «Ви отримаєте природну солодкість, користь молочних поживних речовин, клітковину і заряд антиоксидантів — без важкого сиропу».
Йогурт добре відомий для підтримки здоров’я кісток, але його користь для серцево-судинної системи часто недооцінюється. Насичений поживними речовинами, як-от білок, кальцій і калій, а також корисними бактеріями, які підтримують здоров’я кишківника, йогурт може допомогти підтримати здоровий кров’яний тиск, а регулярне його вживання може знизити ризик інсульту.
Під час планування харчування пам’ятайте, що невеликі щоденні звички мають значення. Додавання порції йогурту тут і там — це простий і смачний спосіб піклуватися про здоров’я вашого серця і мозку.