Фрукти, овочі та інша їжа рослинного походження не тільки смачна, але й може врятувати вам життя та запобігти розвитку деяких поширених та тяжких хвороб.
Доказом користі рослинної дієти є китайське дослідження, проведене ще в 1980-х роках біохіміком з питань харчування Т. Коліном Кемпбеллом, доктором Корнельського університету, який працював у партнерстві з дослідниками Оксфордського університету та Китайської академії превентивної медицини. Автори дослідження вивчили людей, які живуть у 65 округах та 130 селах у сільській місцевості материкового Китаю та відзначали рівень смертності, пов'язаний приблизно з 50 хворобами. Вони виявили, що рослинна дієта може допомогти запобігти або вилікувати 25 різних захворювань, що відрізняються за симптомами та тяжкістю.
Незважаючи на те, що дослідження було проведено більше чотирьох десятиліть тому, інформація, яку воно надало, все ще може допомогти нам зробити більш здоровий вибір, коли йдеться про раціон, який може допомогти запобігти деяким поширеним захворюванням.
Хвороби серця
Серцево-судинні захворювання є однією з найпоширеніших причин смерті у світі. На щастя, численні дослідження, зокрема огляд 2017 року, опублікований в Journal of Geriatric Cardiology, огляд 2018 року в Trends in Cardiovascular Medicine та дослідження 2019 року в Journal of the American Heart Association, виявили, що рослинна їжа може покращити здоров'я серця ризик смерті, пов'язаної із серцево-судинними захворюваннями.
Повноцінна рослинна дієта містить багато клітковини, мінімізує насичений жир та трансжири, а також містить фрукти, овочі, цільне зерно, горіхи, насіння та бобові, які зменшують холестеринові бляшки в організмі, мінімізують запалення та знижують ризик усіх захворювань, що виникають під час дієти з високим. вмістом білка тваринного походження.
Інсульт
Інсульт також входить до однієї з найпоширеніших причин смерті у світі. Близько 87% інсультів є так званими ішемічними інсультами, що виникають, коли достатня кількість крові не може дістатися мозку.
Однак дослідження показали, що рослинна дієта може допомогти запобігти інсультам. Результати, опубліковані в журналі Neurology в 2021 році, показали, що здорова рослинна дієта може знизити ризик всіх видів інсульту, тоді як дослідники з Гарвардського університету зазначають, що споживання рослинної дієти, що включає листову зелень, цільне зерно та боби, при відмові від більш хворих варіантів харчування спричинило 10% зниження ризику інсульту.
Так само як і серцеві захворювання, інсульти (особливо ішемічні) пов'язані з підвищенням рівня холестерину, кров'яного тиску та бляшками в організмі. Їх освіту можна запобігти чи лікувати цілісною їжею рослинного походження.
Цукровий діабет
Діабет є одним з найпоширеніших захворювань у світі, і кількість людей, які страждають на нього, постійно зростає. Рослинна дієта є чудовим способом запобігти виникненню цієї хвороби і може допомогти контролювати рівень цукру.
Експерти з харчування пояснюють, що коли ми їмо запальні продукти (такі як продукти тваринного походження та оброблені харчові продукти), ми ініціюємо реакцію інсуліну та реакцію запалення за допомогою IGF-1. Запалення та високий рівень цукру в крові можуть збільшити ризик діабету 2 типу. Рослинна дієта є одним із найефективніших і давно визнаних способів знизити запалення в організмі та рівень цукру в крові.
Захворювання нирок
Іншою серйозною проблемою, яка вражає десятки мільйонів людей у світі, є захворювання нирок. При цьому діабет і високий кров'яний тиск підвищують ризик захворювання нирок, але це ще одна проблема зі здоров'ям, яку можна запобігти або вилікувати за допомогою рослинної дієти.
Аналіз 2020 року, опублікований в Current Opinion in Nephrology and Hypertension, дійшов висновку, що рослинні дієти ідеальні для профілактики хронічної хвороби нирок. Додаткові дослідження того ж року в Nature Reviews Nephrology, зазначили, що дієти, які віддають перевагу рослинам, можуть допомогти знизити ризик проблемних симптомів, пов'язаних із захворюваннями нирок, а також їх прогресування.
Рак груди
Рак молочної залози є одним із найпоширеніших видів раку. Нещодавнє дослідження, проведене Університетом Париж-Саклі, показало, що здорова рослинна дієта може знизити ризик раку грудей на 14%.
За словами експертів з харчування, існує багато досліджень про те, як казеїн із молочних продуктів може збільшити швидкість росту пухлин, особливо пухлин при раку молочної залози та раку передміхурової залози. М'ясо також може підвищити рівень IGF-1, гормон, який може підвищити швидкість росту пухлини. Це одна з причин, чому рослинна дієта, пов'язана із цільною їжею, може знизити ризик розвитку раку молочної залози.