Жирне м’ясо, приготоване на відкритому вогні, криє в собі небезпеку для здоров’я людини.
Про це в коментарі УНН розповів онколог Микола Анкусько.
Вся справа у формальдегідах, які можуть стати причиною новоутворень в стравоході і шлунку, пояснив лікар.
«Таке м’ясо має вживатися як «делікатес», не на постійній основі. Коптильні речовини можуть провокувати онкологію, це канцерогени. Адже не тільки дим — це канцероген, але і термічно оброблені жири, які затримують в собі ті самі канцерогени», — повідомив Анкусько.
Готувати шашлик на відкритому вогні краще з птиці або риби, радить онколог.
«Якщо це буде судак, наприклад, або це буде курка — це менш небезпечно», — підкреслив він.
Всесвітня організація охорони здоров’я повідомляє про дані, які встановлюють зв’язок між споживанням червоного м’яса і розвитком колоректального раку, раку підшлункової залози і простати.