Більшість літніх фруктів і ягід, які саме час заготовляти на зиму, містять вітаміни та інші важливі для організму людини речовини. Про найбільш корисні продукти поінформував МОЗ України.
Наголошується на необхідності додавати фрукти та ягоди в щоденний раціон:
1. Абрикоси. Вони багаті бета-каротином — провітаміном А. Позитивно впливають на зір і захищають шкіру від запалення.
2. Чорниця. Засіб для профілактики погіршення зору, захисту судин від атеросклерозу та джерело вітамінів.
3. Ожина. Характеризується протизапальними властивостями. Синій пігмент з групи флавоноїдів позитивно впливає на серцево-судинну систему.
4. Малина. Багата вітамінами, має антиоксидантну та протизапальну дію.
5. Диня. Містить аскорбінову кислоту, альфа-каротин, бета-каротин, флавоноїди, кумарини та фенольні кислоти.
6. Виноград. Має протизапальну дію.
7. Персики та нектарини. Характеризуються антиоксидантною дією.
8. Сливи. Плід покращує когнітивні функції та здоров'я кісток.