Випробування провели британські та німецькі вчені. Вони з’ясували, що вживання в їжу багатих флавоноїдами продуктів позитивно впливає на рівень тиску крові. Це пояснюється впливом кишкового мікробіома.
До випробувань залучили понад 900 німців у віці від 25 до 82 років. Частка багатих рослинними пігментами продуктів в раціоні оцінювалася на основі аналізу заповнених учасниками опитувальників про кількість та частоту споживання 112 різних продуктів.
У тих, хто прокинулися вранці, натщесерце три рази вимірювали тиск крові з інтервалом в три хвилини.
З’ясувалося, що у випробовуваних з найбільшим прийомом багатої флавоноїдами їжі систолічний артеріальний тиск був нижчий. Денне споживання 128 грам ягід асоціювалося із середнім зниженням кров’яного тиску на 4,1 міліметра ртутного стовпа, а близько 360 мілілітрів червоного вина — на 3,7 міліметра ртутного стовпа.