Такі жанри відео як мукбанг та АСМР набирають популярність на платформах YouTube та TikTok. Дівчина, яка пише контент під іменем Hamzy, має мільйони шанувальників по всьому світі.
На чому заробляє гроші звичайна продавчиня косметики з Південної Кореї. Для того, щоб зрозуміти, чим займається ця дівчина, ми пояснимо, що таке мукбанг та АСМР.
Що таке мукбанг
Мокпан, мокбан, мукбанг – у перекладі з корейської, це трансляція прийому їжі. Зазвичай блогер споживає їжу онлайн і спілкується з глядачами. Таких блогерів називають біджеями.
Більшість глядачів впевнені, що мукбанг – досить молода течія у сучасному блогінгу, проте це не зовсім так. Ще у 60-х під час активної урбанізації корейська молодь почала від'їздити до великих міст, повертаючись до батьків лише на вихідних та навіть рідше. Під час зустрічей вони смачно обідали – культивувалася традиція прийому їжі разом та великої кількості страв.
Згодом у XXI столітті у корейських шоу по ТБ почали транслювати перші мукбанги, де актори їли на камеру. З телебачення цей жанр переїхав у мережі і оселився на YouTube, згодом на Facebook і на TikTok. Головна відмінність мукбангу від простого поїдання на камеру – це великий обсяг їжі та знімання без монтажу одним кадром.
Що таке АСМР
Ще одним із популярних напрямків у сучасному блогінгу є АСМР.
ASMR розшифровується як автономна сенсорна меридіональна реакція. Це поняття є досить новим. Таким поняттям називають феномен сприйняття, для якого характерне приємне поколювання на шкірі голови, на інших частинах тіла, що викликано певними зоровими, слуховими й когнітивними стимулами. Наразі вчені досліджують природу цього явища.
На YouTube таку реакцію викликають завдяки слуховим стимулам: це може бути шепіт та загалом звуки будь-якого походження: навіть просте дзвякання каструлями, звуки натирання моркви чи нарізки м'яса – це також АСМР.
Як Hamzy кілограмами жере смачну їжу, не набирає зайвого і багатіє
31-річна уродженка Південної Кореї на ім'я Ham Ji-hyeong популярна завдяки тому, що їсть дуже багато їжі на камеру, при цьому жінка часто готує усе самостійно, демонструючи й цей процес. Страви, які вживає Hamzy різноманітні: вона їсть не тільки корейську кухню. Проте є у ютюберки і улюбленці: ледь не щоразу вона вживає кімчі (ферментовану капусту), локшину швидкого приготування і саке.
Цікаво, що спочатку просуванням блогу кореянки на YouTube займалася китайська агенція, проте контракт довелося розірвати: китайцям не подобалося, що Hamzy споживала забагато корейської їжі і замало китайської. Жінка повстала проти агенції і заявила, що не буде називати кімчі китайською стравою, а їсти те, що їй не до вподоби не може.