Одним з головних винуватців підвищеного рівня холестерину в організмі вважаються насичені жири. Найбільше їх міститься в маргарині, вершковому маслі, жирних м’ясних продуктах, випічці, а також кокосовій і пальмовій оліях.
Однак деякі рослинні масла продемонстрували свою користь. Наприклад, вчені виявили, що поєднання масел рисових висівок і кунжуту може значно знизити рівень “поганого” холестерину, одночасно збільшуючи рівень “хорошого”.
Згідно з дослідженням, проведеним американською кардіологічною Асоціацією( American Heart Association), у людей, які вживали суміш масел рисових висівок і кунжуту, спостерігалося зниження рівня “поганого” холестерину на 26% і артеріального тиску на 14 пунктів. За словами вчених, поєднання цих олій працює майже так само добре, як зазвичай призначаються ліки від високого кров’яного тиску, повідомляє ScienceDaily.
“Олія рисових висівок, як і кунжутна олія, містить мало насичених жирів і, мабуть, покращує профіль холестерину у пацієнтів”, – відзначили вчені.
У 60-денному дослідженні взяли участь 300 осіб з помірним або високим кров’яним тиском. Їх розділили на три групи. Перша отримувала лікарські препарати для стабілізації тиску, друга-суміш з масла рисових висівок і кунжутного масла, яку вони споживали по 30 г кожен день під час їжі, а третя – комбінацію ліків і олій.
В результаті було виявлено, що у добровольців у другій групі рівень “поганого” холестерину знизився на 26%, а рівень “хорошого” збільшився на 9,5%. У групі, яка вживала тільки ліки, зниження рівня холестерину не спостерігалося, але в третій групі він зменшився на 27%, а вміст “хорошого” холестерину в організмі виріс на 10,9%.
Крім того, у тих, хто вживав тільки масла, було зафіксовано падіння систолічного артеріального тиску в середньому на 14 пунктів. У тих, хто приймав ліки, цей показник склав 16 пунктів.