На даний момент всі українці поділилися на два табори: одні мають можливість зберігати продукти в холодильнику в квартирі, а інші змушені облаштовувати побут в бомбосховищах.
УНІАН розповідає, скільки днів можна зберігати овочі і які дії можуть призвести до псування цінних продуктів.
Як зберігати овочі в квартирі або погребі - основні правила
Більшість овочів містять багато води, а її втрата призводить до в'янення. Від цього псується зовнішній вигляд продуктів, а на поверхні їх розмножуються бактерії. Для того, щоб цього не сталося, не можна класти всі овочі разом і важливо ретельно їх перебирати.
Ідеальне приміщення для зберігання овочів - льох або підвал, де температура повітря коливається в межах +3 - +10°C. Що стосується тривалості зберігання овочів, все залежить від конкретної культури:
- баклажани і кабачки - 10-15 днів;
- капуста білокачанна - 20 днів-7 місяців;
- картопля - 3-6 місяців;
- цибуля ріпчаста - 1-6 місяців;
- морква - 1-8 місяців;
- огірки - 10-15 днів;
- солодкий перець - 15-20 днів;
- помідори - 7-15 днів;
- петрушка - 10-25 днів;
- буряк - 1-8 місяців;
- часник - 3-6 місяців.
Для того, щоб зберегти куплені овочі якомога довше, не мийте їх перед тим, як класти в холодильник. Через це на продуктах може з'явитися цвіль. Також не кладіть разом зіпсовані і цілі овочі - бактерії "переберуться" на незайману продукцію. Перед тим, як класти овочі в холодильник, обов'язково діставайте їх з пакета - так ви забезпечите продукції хорошу циркуляцію повітря.
У чому краще зберігати овочі в квартирі - поради
Крім термінів зберігання, існують ще й найбільш вдалі місця для зберігання овочів. Запам'ятовуйте їх, якщо не хочете викинути все, що важко купили:
- помідори - мити не можна, зберігати краще при кімнатній температурі;
- баклажани - зберігати тільки в темному прохолодному місці;
- гриби - складати в темному і сухому місці, мити тільки перед вживанням;
- картопля - зберігати в підвалі або коморі, обов'язково при відсутності світла;
- морква - можна зберігати в холодильнику в пакеті або в ящику в погребі;
- капуста - допустимо зберігання в холодильнику, також підійде підвал або льох;
- огірки і кабачки - можна складати в холодильник або темну прохолодну комору;
- перці - зберігати тільки в холодильнику, обов'язково без пакета і немитими;
- цибуля - краще класти в підвал або комору, де прохолодно і темно;
- часник - добре переносить зберігання в холодильнику, також можна складати в комору.
Що стосується зелені, найкраще її вимити, обрізати стебла, висушити, скласти в пакет і покласти в холодильник. Другий варіант - скляна банка з кришкою або будь-яка ємність, наповнена водою.