Якщо ви бачите ерінги на полицях супермаркетів, але не наважуєтесь їх скуштувати — настав час змінити ситуацію! Адже ці гриби мають дуже незвичайний смак, готуються просто і швидко, і мають всі шанси стати вашою фірмовою стравою.
Пропонуємо познайомитися з ерінгами поближче.
Ерінги, або королівські гливи, — походять із Середземномор’я, але також дуже поширені в Азії. Вони мають товсту ніжку, яка після приготування текстурою чимось нагадують м’ясо, тому ерінги іноді навіть називають «вегетаріанськими стейками». Не в останню чергу королівські гливи популярні через незвичайний смак умамі, який вони набувають в процесі приготування. Також ерінгі мають присмак кешью.
Чим корисні ерінги?
Ерінги вважаються дієтичними грибами, що досить легко засвоюються. Вони містять вітаміни групи В, D, комплекси амінокислот і полісахаридів, а також інші важливі макро- і мікроелементи — залізо, фосфор, кальцій, магній, йод, марганець, цинк. Ерінги стимулюють імунну систему, мають антиоксидантну дію і позитивно впливають на нервову систему. Ерінги також рекомендовані в раціоні для зниження ваги, адже вони швидко насичують, проте містять невелику кількість калорій.
Чи всім можна вживати ерінги?
Королівські гливи не бажано вживати дітям, також вагітним і годуючим груддю жінкам через наявність в них хітину. Також протипоказами може бути виразка шлунку, жовчокам’яна хвороба і схильність до алергії.
Як обрати найсмачніші ерінги?
При покупці грибів перш за все звертайте увагу на їхню поверхню — ніжка та шапка мають бути неушкодженими, мати однорідний колір, не містити тріщин, плям і вм’ятин. Знавці радять обирати невеликі, молоді гриби, оскільки вони мають більш інтенсивний смак.