U-News » Здоров'я » Який хліб найкорисніший
Всі новини

Який хліб найкорисніший

Існує стійка думка, що від хліба гладшають і тому від нього необхідно відмовитися, щоб зберегти вагу або схуднути. Насправді таке твердження не відповідає істині.

Повна відмова від хліба може розбалансувати наше харчування. Який хліб справді корисний і як його вибрати, розповідає лікар-дієтолог, нутріціолог Наталія Самойленко.

Повнішають не від хліба, а від його неправильного вживання

Міф про шкоду хліба для фігури породив те, що зазвичай його вживають із чимось, наприклад, з маслом, сиром, ковбасою, що в рази збільшує його калорійність та глікемічний індекс – здатність підвищувати апетит. Щоб вживання хліба не позначилося на фігурі, його категорично не можна змішувати з жирами та перевищувати добову норму – це не більше 100-120 г. Існують навіть хлібні дієти. Один дієтичний бутерброд із хлібом, відвареною грудкою або лососем та зеленню містить всього 80-100 ккал. За добу можна з’їсти до 7 таких корисних снеків – кожні 3 години без шкоди для фігури, враховуючи загальну добову калорійність.

Як вибрати правильний хліб?

Правильний сорт хліба навіть допоможе скинути вагу. Насамперед звертайте увагу на склад, а саме – з якого борошна він випечений, скільки клітковини, солі, цукру, окислювачів, розпушувачів, підсилювачів смаку в ньому. Сорт борошна залежить від вмісту в ньому природних оболонок зерна та висівок. Найкорисніше виробляється із цільного зерна. Воно містить всі 6 природних оболонок зерна, неймовірно багате на клітковину (більше 25%), вітаміни групи В, вітамін Е, мінерали, залізо, цинк і селен. Цільнозерновий хліб (230 ккал) – сіро-коричневий, його структура не повітряна, за вагою він важчий за інші види. З пшеничного борошна вищого ґатунку зазвичай випікають батони, висококалорійні та солодкі вироби, які не тільки ускладнюють травлення, а й різко підвищують рівень цукру в крові та стимулюють апетит. Часто в них додають спеціальні відбілювачі та синтетичні вітаміни, які здатні викликати алергію та отруєння. Наприклад, добавка Е 223 погіршує перебіг бронхіальної астми, захворювань шлунково-кишкового тракту.

Який хліб найкорисніший?

Найбільш дієтичним хлібом можна назвати житній. Він низькокалорійний (165 ккал) і містить утричі більше клітковини, ніж пшеничний. Він краще засвоюється організмом та благотворно впливає на процес прискорення обміну речовин та засвоєння найцінніших мікроелементів. Житнє борошно містить особливу амінокислоту – лізин, яку ми можемо отримати лише з їжі. Лізин важливий для будови та регенерації клітин шкіри, м’язів, еластичності кровоносних судин та виробництва колагену.

Мультизерновий хліб (250 ккал) випікається із суміші борошна та насінням – від насіння соняшнику до кондитерського маку – і, як правило, без додавання білого пшеничного борошна вищого гатунку. Його добре їсти на сніданок або в перший перекус.

Вівсяний хліб (260 ккал) має приємний специфічний смак та запах. Вівсянка, перетворюючись на борошно, зовсім не втрачає своїх корисних для здоров’я та фігури якостей: очищає судини, виводить зайву воду і тим самим знімає набряки, регулює рівень холестерину в крові та покращує травлення. Мідь, що міститься в хлібі, насичує тканини організму киснем та покращує роботу серцево-судинної системи.

Хліб з висівками (227 ккал) особливо заслуговує на увагу. Висівки – це зовнішня оболонка зерна, багата на вітаміни групи В, усіма мікроелементами, присутніми в хлібі. Висівки зменшують калорійність хліба, тому що не засвоюються, при цьому допомагають відрегулювати травлення, очищаючи організм від шлаків, знижують рівень цукру та холестерину в крові, виводять зайву воду та прискорюють обмін речовин. Вміст клітковини у хлібі має бути менше 20 %.

Gluten-free

Глютен, або, як його ще називають, клейковина – це складний білок, що має властивість клею. Міститься здебільшого у трьох злаках: у пшениці, житі, ячмені — і меншою мірою в вівсі. Глютен вражає ворсинки кишківника — і це призводить до порушення процесів травлення. 20% населення має реакцію на глютен, не знаючи цього. Людям з непереносимістю глютена краще віддавати перевагу хлібу з гречаного, рисового, кукурудзяного, лляного, амарантового борошна.

Хлібці –  це не хліб

У процесі зниження ваги багато людей вважають за краще замінити в раціоні хліб хлібцями. Це правильний крок, якщо вибір падає на дієтичні хлібці. Найправильніші – це лише цільнозернові. Іноді виробник може додати висівки, проросле зерно, сухофрукти. Виробляються вони на екструдері методом вибуху та пресування цільного зерна. У цьому продукті збережені всі складові зерна: шар зародка і оболонки з усіма корисними властивостями. Це багате джерело «повільних» вуглеводів, клітковини, вітамінів групи В та мікроелементів. Наприклад, у 120-грамовій пачці житніх хлібців міститься клітковини більше, ніж у шести буханцях житнього хліба. А от якщо до складу входить борошно, дріжджі, цукор, то це не хлібці, а просто сухарі, які нічим не відрізняються від хліба.

ProstoWay


Читають Коментують
Стало відомо, які продукти різко підвищують рівень цукру в крові
45 831
Відома українська співачка зменшила груди й показалася після операції: "Було мрією з 13 років"
22 683
Названо найрозумніші знаки зодіаку: для них немає непосильних завдань
21 282
Батько хотів включити "білий шум", аби дитина заснула, але щось пішло не так
18 609
Скільки потрібно грошей для комфортного життя в Україні: експерт назвав цифри
17 079
Жирова хвороба печінки: перші "тихі" зміни в організмі назвали лікарі
17 013
Українців закликали робити запаси: в Україні рекордно подорожчають два основні продукти
16 348
Село-символ: знайдено населений пункт, назва якого влучно характеризує сучасне життя в Україні
13 898
Чотири симптоми, які вказують на дуже високий артеріальний тиск
13 601
Народна артистка під час виступу на сцені створила конфуз: глядачі не стримали емоцій
13 249
Коли треба поєднати пляж і роботу: відео з Одеси розсмішило соцмережі
12 953
Продукти, які потрібно їсти кожній людині для підтримки здоров’я суглобів
12 918
"Річ епохи Гомо совектікус". Українець насмішив мережу цікавою знахідкою
12 478
Мадонна випнула пишний бюст у напівпрозорому мереживі та здивувала фанів новиною
0
Як зберегти серце здоровим восени: поради кардіолога
0
В Україні знайшли найбільший скарб в історії: як це сталося і кому він належав
0
"Не спала": Оля Цибульська зізналася, що була закохана в зірку українського спорту
0
5 ознак запалення кишечника і кращі продукти для поліпшення стану
0
Називали "стриптизом": яку побутову звичку вважали неприйнятною в СРСР
0
Рада легалізувала створення загальнодержавної бази даних на всіх українців
0
Чорна смуга позаду: які знаки Зодіаку розпрощаються з проблемами вже наприкінці вересня
0
"Це дуже великий біль" - Катерина Бужинська розповіла, чому не бачиться з матір'ю понад 10 років
0
Із цими знаками Зодіаку завжди легко - вони цінують душу, а не вроду
0
Названо два простих способи позбавлення від вісцерального жиру
0
Менше цієї суми пенсіонери отримувати не будуть: в Україні підвищать мінімальну пенсію
0
Лідер "Другої Ріки" Харчишин підтвердив роман з Соколовою та одразу ошелешив їхнім розривом
0
Швидкість та сумісність: обираємо ідеальний кардрідер для ваших потреб

Коли справа доходить до зручної роботи з флеш-картами, ...

Тантричний секс: як почати практикувати і чи він допоможе стосункам

Нереальне задоволення тривалістю кілька годин і глибший ...

Дисоргазмія: чому після сексу можуть зʼявлятися спазми

Більшість жінок хоча б раз у житті відчували судоми чи ...