Повторне заморожування деяких продуктів може призвести до втрати смаку та навіть харчового отруєння.
Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на сайт Real simple.
Сире м'ясо
Розморожування не вбиває бактерії, воно лише переводить їх у стан спокою, поки м’ясо знову не розморозиться. Під час додаткового процесу розморожування може відбутися посилений ріст бактерій.
Заморожування також впливає на білки, а повторне заморожування, як правило, призводить до кашоподібної текстури.
Кормі того, кристали льоду, що утворюються при повторній заморозці, руйнують структуру м’яса. Воно стає сухим, жорстким та втрачає соковитість.
Тому розморожуйте сире м’ясо лише тоді, коли будете готувати і використовуйте його повністю.
Сирі морепродукти
Сирі морепродукти - це ще одна категорія продуктів, яку ніколи не слід заморожувати повторно. Цей процес може призвести до утворення кристалів льоду, які пошкоджують продукт. Зазвичай це призводить до кашоподібної, сухої або гумової текстури та погіршення смаку після приготування.
Найкраще готувати сирі морепродукти протягом одного дня після розморожування, а потім повторно заморожувати лише повністю приготовані залишки для подальшого використання.
Продукти з високим вмістом води
Продукти з високим вмістом води, такі як кабачки, огірки, селера та салат, ніколи не слід заморожувати повторно. Після цього їхня текстура буде назавжди змінена через те, що їхні клітинні стінки пошкодяться під час першого заморожування.
Крім того, повторне заморожування підвищує ризик розвитку бактерій.
Варений рис
Існує ризик бактеріального росту, особливо Bacillus cereus, які можуть виживати при варінні та швидко розмножуватися при кімнатній температурі. Повторне заморожування не знищує їх.
Також після розморожування і повторного заморожування рис стає більш клейким, водянистим або кришиться.
Варений рис краще зберігати у холодильнику (не більше 1-2 днів) або заморожувати одразу після приготування, у порційних пакетах/контейнерах.
Молочні продукти
Креми, йогурти, сири та молоко після повторного заморожування можуть розшаровуватися, стати зернистими або водянистими. Частина вітамінів і корисних бактерій у кисломолочних продуктах також руйнується.
Коли морозиво повністю розм’якшується, а потім його повторно заморожують, можуть утворюватися більші кристали льоду, руйнуючи його текстуру. Якщо морозиво занадто тверде для черпання, дайте йому постояти при кімнатній температурі кілька хвилин або промийте ложку теплою водою, щоб воно краще розтануло.
