Дослідження показують, що вживання певних невеликих порцій їжі може не лише доповнити ваші смакові рецептори, а й знизити рівень цукру в крові. Крім того, дані свідчать, що це може навіть повністю знизити ризик такого захворювання, як діабет.
Діабет 2 типу провокується порушенням вироблення інсуліну. Ваше тіло або щосили намагається виробляти достатню кількість гормону, або той, що виробляється, не працює належним чином. Без цього ключового механізму рівень глюкози у крові може досягати небезпечних висот. Що ще гірше, поточні прогнози попереджають, що до 2030 року у 5,5 мільйонів людей розвинеться діабет — разюча цифра.
“Хоча їжа може бути спусковим гачком для діабету 2 типу, вона також може допомогти впоратися із захворюванням, якщо ви дотримуєтеся певних принципів харчування. Два дослідження показують, що вживання солодких червоних фруктів може допомогти запобігти захворюванню, а також знизити рівень цукру в крові. Соковита ягода, що пропонує ці переваги, – малина”, – каже лікар-терапевт Ірина Андрєєва.
Вивчивши 32 дорослих, дослідники дали одним піддослідним 125 г замороженої червоної малини, а іншим – нічого. Експеримент також супроводжувався сніданком із високим вмістом вуглеводів, щоб спостерігати за ефектами. Після їжі дослідники у різний час брали зразки крові учасників. Вииявилось, що малина здатна знизити рівень цукру в крові вже за дві години після вживання.
“Ці дані свідчать про те, що малина може допомогти контролювати рівень цукру в крові у людей із переддіабетом та резистентністю до інсуліну”.