Британські вчені з Університету Суррея стверджують, що флаваноли какао знижують артеріальний тиск і жорсткість артерій так само, як і деякі ліки.
Експерти вивчили вплив флаванолів – сполук, що містяться в какао, для зниження артеріального тиску та жорсткості артерій. Кілька днів 11 учасників приймали по черзі або 6 капсул флавaнолу какао, або шість кaпсул плацебо, що містять коричневий цукор. Учaсникам було надано монітор артерiального тиску та затискач для пальця, що вимірює швидкість пульсової хвилі, який вимірює жорсткості артерій.
Дослідники виявили, що кров’яний тиск і жоpсткість артерій знижувалися в учасників тільки в тому випадку, якщо вони були високими, і не було жодного ефекту, коли артеріальний тиск був низьким, наприклад, вранці.
Ці ефекти були виявлені через вісім годин після вживання какао. Вчені вважають, що такий другий пік може бути пов’язаний з тим, як бактерії в кишечнику метаболізують флаваноли какао.
Науковці зазначили позитивний вплив флаванолів какао на нашу серцево-судинну систему, зокрема на функцію кровоносних судин та кров’яний тиск. Лікарі бояться, що деякі таблетки від кров’яного тиску можуть занадто сильно знизити кров’яний тиск пацієнтів. А з флаванолами такої проблеми не виникає.