Дослідження довголіття набрали обертів в останнє десятиліття, вивільняючи безліч інформації про компоненти здорового старіння. Виявляється, що багато антидотів доступні через дієту.
Доведено, що вживання одного червоного напою сприяє уповільненню росту раку і зниження артеріального тиску що може запобігти ранній смерті.
В останні роки вчені виділили кілька якостей буряка, які можуть зробити це джерело їжі корисним для профілактики раку.
"Буряк може допомогти уповільнити розвиток активних пухлин в організмі. Стакан бурякового соку дає ті ж переваги для здоров'я, що і сам коренеплід. Буряк може бути потенційно корисним при раку.
Деякі з цих переваг пояснюються роллю буряка у відновленні клітин ДНК. Проліферація пошкоджених ДНК-клітин лежить в основі розвитку раку, тому це відкриття призвело до переконання, що буряк може перешкоджати розвитку раку", - говорить лікар-онколог Андрій Воробйов.
Як джерело поліфенолів, флавоноїдів, дієтичних нітратів та інших корисних поживних речовин буряк може забезпечити комплексний засіб для запобігання раку та лікування небажаних ефектів, пов'язаних з хіміотерапією.
Деякі протиракові властивості буряка також пов'язані з вмістом в овочі B-каротину і лютеїну.
Високий тиск
Нове дослідження показало, що вживання всього однієї чашки бурякового соку в день значно знижує систолічний артеріальний тиск у людей з гіпертонією.
Ця реакція пояснюється вмістом нітратів у буряках, які, як було показано, покращують функцію ендотелію. Після перетравлення нітрат перетворюється в оксид азоту, який розслабляє і розширює кровоносні судини.