У всьому світі цитрусові прийнято вважати одними з найкорисніших фруктів. Адже в них багато води, вітаміну С та мало калорій. Проте є серед них і такі екземпляри, від яких здоров'я лише погіршується.
Лікар-дієтолог Марина Сорокіна назвала такі фрукти – грейпфрут, помело та лайм.
- При прийомі статинів – гіполіпідемічних лікарських препаратів, вживання даних даних фруктів може призвести до суттєвого погіршення стану здоров'я. Нещодавно про це заявили вчені зі США, які з'ясували, що статини можуть взаємодіяти із сполуками соку деяких цитрусових. Це може викликати серйозні побічні ефекти, підвищуючи рівень статинів у крові людини та «погіршуючи» їхню дію, - зазначила медик.
Які фрукти можуть бути небезпечними?
Грейпфрут. Ускладнення та побічні ефекти від одночасного прийому статинів та цитрусових найчастіше виникають саме у любителів грейпфрутів. Сполуки в ньому перешкоджають нормальному метаболізму статинів в організмі, збільшуючи їхню концентрацію в крові людини. Як правило, коли людина вживає статини без грейпфрутового соку, фермент CYP3A розщеплює їх у кишечнику та печінці. Цей процес знижує кількість статинів, які потрапляють у кровотік. Однак фуранокумарини (сполуки, які спочатку присутні в грейпфруті), вбивають цей фермент і, отже, не дають йому розщеплювати статини.
Помело. З-за високого вмісту кислот, фрукт не рекомендується їсти людям з виразкою шлунка, гастритом, підвищеною кислотністю та іншими захворюваннями ШКТ. З цієї ж причини краще краще прибрати з раціону харчування хворим на гепатит і пієлонефрит. До того ж, як і всі цитрусові, помело – сильний алерген. Через це його не рекомендують їсти вагітним і жінкам, що годують, щоб не спровокувати алергічну реакцію у дитини.
Лайм. За словами дієтолога, фрукт здатний спровокувати загострення хронічного гастриту та виразкову хворобу шлунка. Це відбувається через надлишок кислот у складі та дратівливою дією ефірних олій на слизову оболонку.